Извештај о људском развоју на Косову: Три четвртине незапослених на Косову су жене

Извештај о хуманом развоју на Косову, како пише на званичном документу за 2016. годину, данас је у Приштини представила Агенција за развој Уједињених нација, УНДП. Ове године, најважнија тема је била „Прилагођавање тржишта рада потребама жена и младих“, а израду извештаја је подржало Министарство иностраних послова Финске.

Уз присуство представника косовских министарстава за рад и социјалну политику, образовање, науку и технологију и унутрашњих послова, представнике невладиних организација и медија, данашње представљање извештаја је било подељено у два дела. У првом делу конференције дискутовало се на тему „Стварање тржишта рада за жене и омладину“, што је и тема извештаја, а у другом делу је представљен Подрегионални извештај о људском развију за 2016.годину, на тему „Изградња отпорности на ризике на Западном Балкану: оснаживање људи да би се спречиле катастрофе“.

Иако Косово бележи благи раст бруто друштвеног производа, то је углавном због донација, јавних улагања и слања новца из иностранства, каже се у извештају УНДП-а. Производња је минимална, а у приватном сектору су углавном микро и средња предузећа, која запошљавају минимум радне снаге. По подацима Светске банке, ове године је Косово имало најнижи бруто друштвени производ по глави становника у региону, у износу од 4,052 америчка долара. Због ниске производње, Косово је у 2014.ој години извезло робе у вредности од 325 милиона евра, а увезло у вредности од 2,5 милијарди евра.

Извештај о људском развоју на Косову: Три четвртине  незапослених на Косову су жене

Када се томе дода да је скоро трећина становништва Косова млада, а преко половине је млађе од 29 година, да млади између 15 и 24 године чине 28% радно способног становништва, а према подацима Светске банке сваке године се на тржиште рада пријави нових 20 000 младих, то повећава незапосленост, изазива  незадовољство код грађана и повећава миграцију. Квалитет образовања на свим нивоима, дискриминација жена и других угрожених група становништва, традиција и религија, недовољан степен преусмеравања према потребама тржишта рада, такође је један од разлога високе стопе незапослености.

Стопа запослених на Косову је најнижа на Западном Балкану  и износи 26,9%, а од тога је запослено само 12, 5% жена, што је такође далеко најнижа стопа у региону. Иако међу уписаним студентима, преовладавају особе женског пола, њих 56%, религија, традиција и непоштовање, односно лоша примена добрих, али и спора измена лоших закона, доводе до дискриминације приликом запошљавања и напретка у пословној каријери.

У извештају се такође каже да већина, чак и превише жена ради у јавном сектору, а то се оправдава сигурним радним местом и посебно обезбеђеним бенефицијама приликом рођења деце.

Због тога, неке од препорука у извештају јесу и флексибилно радно време за жене у репродуктивном периоду, могућност боловања за мушкарце, када им се роде деца, као што је то регулисано у земљама региона, као и обавеза приватника да поштују права жена када су на породиљском боловању.

Извештај о људском развоју за 2016.годину, који је израдио тим Агенције за развој Уједињених нација на Косову, наглашава потребу за што хитнијим мултисекторалним и мултидимензионалним интервенцијама, посебно оних које се односе на жене и младе.

Анђелка Ћуп