DPK optužuje listu Srpska za neuspeh ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa CG

Funkcioneri Demokratske partije Kosova (DPK) okrivili su Srpsku listu da je doprinela neuspehu ratifikacije sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, rekavši da njeni „uslovi“ objavljeni u štampi ne mogu biti ispunjeni, prenose danas prištinski mediji.

Sekretar DPK Basri Musmurati rekao je danas da je Spska lista postavila uslove u zamenu za svoj glas za sporazum o demarkaciji 1. septembra, prenosi RTK. Po njemu kosovska skupstina nije ratifikovala sporazum zato što je „prema informacijama koje on ima Srpska lista imala nekoliko zahteva“.

„Svi ti zahtevi, objavljeni u medijim, ne mogu se ispuniti zato što ne možemo da kršimo Ustav,“ rekao je Musmurati.

Zamenik predsednika Kosovske skupštine i funkcioner DPK Džavit Haljiti izjavio je da Srpska lista treba da poštuje odluke vladajuće koalicije, a njeni pripadnici da se ponašaju kao „građani Kosova“. On je sajtu „Indeksonline“ rekao da nema potrebe da se oko svega održavaju konsultacije. Po njegovom mišljenju „apsurdno je ono što su uradili“ ali u tome su, kako smatra imali drugi cilj.

„Beogrdu nije stalo do sporazuma o demarkaciji“, rekao je Haliti, koji smatra da Valda Srbije želi da predstavi Prištinu kao nekompetentu i nesposobnu da upravlja Kosovom.

Prištinski portal „Gazeta ekspres“ objavio je prethodno da je Srpska lista u zamenu za glas o demarkaciji, navodno tažila mesto zamenika komandanta kosovskih bezbednosnih snaga, zamenika direktora kosovske obaveštajne agencije i zamenika komandanta kosovske policije.

Kosovska vlada povukla je 1. septembra iz skupštinske procedure predlog Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom. Na sednici kosovskog parlamenta, koja je počela sa više od dva sata zakašnjenja, premijer Isa Mustafa je rekao da je vlada povukla predlog zakona o ratifikaciji Sporazuma o demarkaciji sa Crnom Gorom, navodeći da je razlog za to što sednici ne prisustvuju poslanici Srpske liste.