Исплата дуга Аустријској државној штампарији или заплена имовине Косова у иностранству

„Аустријска државна штампарија“ најавила је данас правне мере против косовских власти због непоштовања одлуке арбитражног суда о обештећењу за израду биометријских пасоша.

Аустријско предузеће добило је спор пред арбитражом Међународног трговинског суда у Паризу крајем јула, а Косово је „осуђено“ да исплати обештећење у висини од 4.996 милиона евра, уз камату и судске трошкове, јавио је „Танјуг“.

Штампарија је у фебруару 2013. поднела тужбу арбитражном суду против Републике Косово, а предмет тужбе су били отворени рачуни за испоруку биометријских пасоша, као и обештећење за неоправдано превремено отказивање споразма. Против одлуке арбитраже нема могућности подношења жалбе и Косово је имало рок од 14 дана да исплати одређену своту. Косово је, како се наводи у саопштењу „Аустријске државне штампарије“, до сада одбијало исплате на основу пресуде. Због тога ће штампарија предузети сва потребна правна средства како би дошла до потраживања. Наиме, у ранијем саопштењу је аустријска компанија запретила и мером заплене имовине Косова у иностранству.