Д. Танасковић: Шта би се десило са српском културном баштином ако би Косово постало чланица Унеска?

На Косову још увек немамо такво стање духа које би омогућило да се Срби осећају безбедно, а српске светиње и српска културна баштина, сигурном, изјавио је стални представник Србије у Унеску, Дарко Танасковић, поводом подметања пожара у још незавршени храм Христа Спаса у Приштини.

„Паљење цркве видим као парадоксални начин доказивања да Албанци нису спремни да поштују елементарну плуралност друштва, не само на друштвеном и политичком плану, већ пре свега на културном плану, на цивилизацијском плану“, рекао је  Танасковић, у телефонској изјави Танјугу, а преноси РТС.

Стлни представник у Унеску, каже да је овај најновији инцидент користан за све оне који још нису схватили да „међу Абанцима на Косову и Метохији не постоји ментална спремност да прихвате да су Косово и Метохија српска земља, или, да не постоји спремност да се прихвати да ту живе Срби“.

„Ако покушате да запалилите недовршени храм Српске православне цркве на Косову, ако узмете у обзир и све рушилачке активности у последњих двадесет година, како би онда – када би били чланица Унеска, заиста уложили напор да сачувају српско духовно и културно наслеђе?“ пита се Танасковић и додаје:

„Овај инцидент, временски следи после отварања веома репрезентативне изложбе о историји и култури Косова и Метохије која је са великим успехом отворена у српском Културмном центру у Паризу, долази после најновије, веома тешке рунде преговора између Београда и привремених органа власти у Приштини, и у тренутку када се у међународној заједници, како изгледа, преиспитује однос према целокупној ситуацији Косова и Метохији“ изјавио је Танасковић.

Како је саопштено из Епархије рашко-призренске,  непозната лица  су у петак  провалила у недовршени храм Христа Спаса у центру Приштине и подметнула пожар.

Приштински парох, јереј Саша Митровић утврдио је да је на металним вратима пререзана једна шипка, што је вандалима омогућило да уђу у храм и подметну ватру.

Извор: Танјуг, РТС

Анђелка Ћуп