Udruženja porodica nestalih i ubijenih Srba: Ni posle 23 godine niko nije odgovarao za zločine u Medačkom džepu

Porodice ubijenih srpskih civila u Medačkom džepu ogorčene su što ni posle dvadeset tri godine od ovog zločina niko nije odgovarao.

U akciji hrvatske vojske, poznate pod nazivom „Medački džep“ napadom na, u to vreme zaštićenu zonu UN, u selima Divoselo, Čitluk i Počitelj, 9. septembra 1993. ubijeno je 36 srpskih civila, od kojih 17 žena i 52 srpska vojnika, uglavnom nakon zarobljavanja.

Koordinacija  srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih  lica sa prostora bivše Jugoslavije podseća na ovaj zločin i poziva vlasti u Srbiji i Hrvatskoj da se pitanja rasvetljavanja nestalih osoba i procesuiranja lica koja su počinila ratni zločin moraju hitno staviti na dnevni red i rešavati.

„ Hrvatski sudovi su utvrdili da su žrtve  žive zapaljene, klane, vešane i gađane noževima, vezane za automobile i vučene do smrti. Za navedene zločine provotuženi Rahima Ademi je oslobođen, a drugooptuženi Mirko Norac je osuđen na kaznu zatvora od 6 godina“, podseća Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije.

 U saopštenju koje je upućeno našoj redakciji porodice žrtava izražavaju svoje ogorčenje i pitaju:

„Ko je kriv za strvične zločine i da li zvanična Hrvatska, imenujući admirala Davora Domazeta Lošu, glavnog osumnjičenog za počinjene zločine u “Medačkom džepu”, za savetnika predsednice Kolinde Grabar Kitarović, smatra da je on časno radio svoj posao“?

„Ovim povodom pozivamo institucije vlasti u Srbiji i Hrvatskoj da pitanja procesuiranja počinioca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočenja sa prošlošću i satisfakcije svim žrtvama – budu pitanja koja se hitno moraju staviti  na dnevni red i rešavati!.

„Bežanje od istine i slavljenje zločinaca kao heroja nikome neće doneti dobro i ne vodi  miru koji je svima neophodno potreban, a najviše porodicama žrtava“, zaključeno je na kraju saopštenja koje potpisuje predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije, Dragan Pjevač.