Б. Стојановић: Скрнављење светиња, срамота за политичке лидере косовских Албанаца и међународну заједницу

„Дубоко је корење које су расељени из Урошевца оставили за собом, да би нестало“, рекао је данас у Урошевцу, на обележавању градске славе  Усековања главе Светог Јована Крститеља, заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић.

Стојановић је нагласио да проблема приликом повратка прогнаних има много, али да то не значи да треба одустати. Заједно и сложно, грађани и њихови представници у институцијама, морају наставити своју борбу да се у места у којима је све српско нестало, врати опет стари сјај, нагласио је заменик косовског премијера и додао:

„Можда се ови који су сада овде, неће вртити, али ми морамо да наставимо борбу како бисмо можда њиховим потомцима омогућили да одрже ту везу са овим крајем, да га не забораве и да се они једног дана врате.“

Бранимир Стојановић се осврнуо и на скорашње паљење и скрнављење храма Христа Спаса у Приштини, нагласивши да постоји начин заштите српских цркава и манастира.

„Потребно је мало добре воље и да они који имају слилу и инструменте, то и примене. Паљење храма је велика срамота за све лидере косовских Албанаца, велика срамота за све оне који имају полуге снаге и моћи и срамота међународне заједнице. Ко жели са нама да изгради нормалан суживот, мораће другачије да се понаша“, рекао је заменик косовског премијера, поручивши да ће Срби у косовским институцијама наставити да опомињу и да траже заштиту својих светиња.

„Неразумно је да неко употребљава силу и снагу да би попио кафу у неком кафићу и да би обишао неке људе, како би задовољио неки свој хир, негде на северу Косова и Метохије, а да не жели да ту исту силу и снагу употреби да заштити један мученички храм, који је 17 година на мети вандала, вређан и уништаван, као што је уништавано и вређано све што је било српско,“ закључио је Бранимир Стојановић, поручивши да храм Христа Спаса у Приштини, мора да буде завршен да мора да заблиста пуним сјајем.

Анђелка Ћуп