Д. Јевтић: Борба за мир мора да буде заједничка

Данас је са расељеним и прогнаним Урошевчанима, обележавању градске славе, Усековање главе Светог Јована Крститеља, присуствовао и министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић. Јевтић  је изразио задовољство због доласка оволиког броја људи у Урошевац, али и тугу због тога што се прогнани Срби у тај град не враћају.

„Остаје жал што морамо и ове године да кажемо да се у Урошевац Срби још увек не враћају, али је такође још већи жал због чињенице  да је доста Срба наставило да продаје своја имања…Свако продато парче српске земље, продата је шанса да у будућности на овим просторима буде више Срба“, рекао је министар Јевтић, поручивши свима да се угледају на урошевачког свештеника Којића, који је показао шта све може да се уради упорношћу. (Свештеник Живорад Којић се 2013. године вратио у своју цркву, у којој је служио до 1999.године, у Урошевац и иницирао њену обнову, као и изградњу парохијског дома.?)

„Ми нећемо одустати, ма какви услови били, не само од повратка, него и од живота на овим просторима и за то ћемо се борити“, поручио је Јевтић, нагласивши да ништа не може да спречи Србе у институцијама Косова да од тога одустану и додао: „И овај храм је био спаљиван, а и даље се храм Христа Спаса у Приштини скрнави. Ти напади на храм и све оно што се дешава у последње време, неће нас ни на који начин поколебати.“

Министар за заједнице и повратак је изјавио да је покренута процедура да се настави изградња храма Христа Спаса у Приштини, али да се још увек чека сагласност од Министартсва просторног планирања, као и од општине Приштина.

Повратак расељених није само посао Министартсва за повратак, већ свих институција, поручује Далибор Јевтић.

Д. Јевтић: Борба за мир мора да буде заједничка

„Овде је проблем друштво, овде је проблем начин на који се размишља и проблем је код оних људи који мисле да ће продајом своје имовине решити питање своје егзистенције и будућности. Зато је потребно да свако да свој допринос повратку, а то се посебно односи на већински народ овде на Косову. И желим да поручим комшијама Албанцима да ми желимо да живимо у миру, заједно са њима и мислим да је то могуће. Они радикални, који се са тим не слажу, не смеју да победе. Борба за мир мора да буде заједничка“, истакао је Јевтић.

Али, осим повратка, веома је важно обезбедити услове за опстанак оних који се врате, али и оних који никада нису одавде никада ни ишли, сматра министар за повратак и заједнице.

На новинарско питање, како коментарише извештај Генералног ревизора Косова, у коме се министартсво на чијем је челу оптужује за незаконито трошење новца, јер је плаћено лечење болесној девојчици, што је посао Министарства здрваља, затим да је новцем Министарства за повратак плаћена струја колективним центрима, дрва за огрев повратницима, као и за помоћ невладиним организацијама, министар јевтић је одговорио:

„Поносан сам на чињеницу да у извештају Генералног ревизора није нађено ништа што можда можемо да видимо у извештају о раду неких других институција. Ако ме питате, да ли сам погрешио када сам донео одлуку да се помогне болесној девојчици и Косовској Митровици, како би отишла на лечење, наравно да нисам погрешио и опет бих урадио исто. Замерено ми је што смо платили струју колективним центрима. Па ко ће да изађе у сусрет расељеним лицима, ако неће Министарство за повратак и заједнице?!“, запитао је на крају министар Јевтић.

Подсећамо, данас је у Урошевцу обележена градска слава, у присуству око 300 расељених из овог града. Свету архијерејску литургију је служио епископ Епархије рашко-призренске, Теодосије, уз саслужење свештенства Епархије рашко-призренске. Осим министра Далибора Јевтића, литургији и пресецању славског колача, присуствовао је и заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић.

Анђелка Ћуп