Козарев и Бејани: Интерно расељена лица на Западном Балкану морају остати у фокусу УН-а

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Душан Козарев састао се данас са Специјалним известиоцем Уједињених нација за људска права интерно расељених лица Чалоком Бејанијем.

Козарев је званичнику УН предочио досадашње препреке масовнијем одрживом повратку интерно расељених лица и представио концепт повратничког насеља „Сунчана долина“, којима се на квалитетан начин многи од тих проблема премошћују.

„Владавина закона, поштовање људских права и напуштање политика које за циљ имају продубљивање јаза међу људима по националној и верској основи јесте предуслов нормализације и решавања проблема интерно расељених лица на КиМ“, рекао је Козарев, додајући да у нашој јужној покрајини и даље не постоје институције које завређују поверење грађана.

s10

Он је објаснио да Срби тек однедавно имају могућност да пред тамошњим судовима заштите своја имовинска права, али да се сада суочавају са чињеницом да полиција не жели да исељава узурпаторе имовине.

Заменик директора Канцеларије за КиМ је истакао да се, и поред акутних проблема са којима се данас широм света суочава међународна заједница, не сме дозволити да интерно расељена лица на Западном Балкану буду измештена из фокуса УН.