Специјални суд почиње са радом у првој половини наредне године

Специјализовна већа суда који ће се бавити ратним злочинима на Косову требало би да почну са радом у првој половини 2017. године, најавила је Фиделма Донлон, секретар тог суда , преносе приштински медији.

У току је и процес избора судија, речено је приликом представљања новог суда и интернет странице Специјализованог већа Косова, како је званични назив суда који ће се бавити ратним злочинима на Косову.

Специјални тужилац Дејвид Швендиман није желео да спекулише о броју оптужница и времену када би оне могле да буду подигнуте.

„ Као што сам већ рекао, преостало је још посла који треба да се уради, а биће га још више пре него будем у могућности да донесем формалне одлуке о оптужницама. Кад будемо спремни, урадићу оно на шта ме обавезују докази и закон, ниједан минут пре, ниједан минут посе“, рекао је Швендиман.

Специјални тужилац није желио да говори ни о сведоцима и методама њихове заштите.

“Ја сам у обавези да штитим жртве и да обезбедим да заштићене информације остану поверљиве и сигурне, да свједоци који нам дају доказе не би били застрашени, повређени или да им се прети“, рекао је Дејвид Швендиман .

У штампи је раније наговештавано да би прве оптужнице против неких од бивших официра ОВК  Специјални суд могао подићи до краја ове године.