Албански студенти: Цркву треба срушити или променити њену намену

Албански студенти Природно-математичког факултета у Приштини реаговали су поводом акције чишћења и уређења недовршеног храма Христа спаса, изразивши чуђење, због чега црква још није срушена.
„Зато што је овај објекат саграђен у време Милошевићевог режима, управо у дворишту универзитетског кампа, изражавамо дубоко огорчење зашто власти Косова још увек ништа нису предузеле на рушењу овог објекта, или промени његове намене, у објекат који би служио студентима“, наводи се у писму албанских студената послатом медијима у Приштини.

Студенти оцењују да су радови на сређивању цркве предузети, како би се изазвале међуетничке тензије и да радова не може бити без дозволе власти. Наводе како нису против било које религије или верског објекта, али су против „деградације универзитета и националног идентитета“.

Локалне власти у Приштини обуставиле су радове на чишћењу недовршене цркве Христа Спаса у том граду и радницима Епархије рашко-призренске наредиле прекид радова док не буду имали дозволу.

Грађевинска инспекција и комунална полиција упала је јуче у Цркву Христа Спаса док су радници трећи дан за редом сређивали двориште и чистили унутрашњост цркве, која је деценију и по, небригом локалних власти претворена у јавни нужник и стециште бескућника.

Недавно је у цркви подметнут пожар, а након тога је Епархија рашко-призренска покренула акцију чишћења и сређивања овог објекта у којој је су учествовали монаси, свештеници, грађани и заменик косовског премијера Бранимир Стојановић.

Извор: РТС