Новинарски живот Косову у залог

Меморијално вече посвећено страдалим, несталим и упокојеним новинарима који су свој животни век провели на Косову и Метохији радећи и извештавајући са Косова и о Косову, одржано је у Дому културе у Грачаници, у организацији Друштва новинара Косова и Метохије и Удружења новинара Србије.


На трибини „Живот професији у залог“ говорили су: Ђорђре Јевтић, Светозар Влаховић, Нино Брајовић, Јасмина Стојковић, Стојан Јовановић и Будимир Ничић.

dsc_0040
Ђорђе Јефтић

„Ово меморијално вече је својеврсни омаж колегама који нису међу нама и који су дали живот Косову у залог“, рекао је отварајући трбину новинар и публициста Ђорђе Јевтић.

„Када говоримо о колегама који више нису међу нама треба рећи да су они страдали на радном задатку или су тихо умирали, далеко од својих домова и редакција из којих су протерани“, појаснио је Јевтић.

dsc_0019
Фото: ГрачаницаОнлајн

Председник Друштва новинара КиМ Будимир Ничић је подсетио на убијене, киднаповане и нестале новинаре пре, за време и после ратних сукоба на Косову и Метохији.

„ Међународне и косовске власти нису спровеле чак ни минималне истраге на расвељавању било ког случаја убијених или несталих српских новинара на Косову“, рекао је Ничић позивајући се на извештај Саветодавне комисије за људска права УН-а, изводе из „Беле књиге“ Владе Републике Србије и изјаве породица убијених или несталих новинара.

Генерални секратар УНС-а Нино Брајовић говорио је о свом првом доласку на Косово, када је као специјални извештач Телевизије Београд дошао у Приштину како би извештавао са седнице Покрјанског извршног већа.

dsc_0094
Нино Брајовић

„Било је то време политичке борбе, демонстрација и протеста албанских студената у Приштини“, рекао је Брајовић. Он је подсетио на период и догађаје када је, како је оценио, Уставом из 1974. године Србија била талац својих покрајина.

Међутим,  и тада је међу новинарима било оних који су јасно и гласно умели и смели да изнесу свој став. Живорад Игић, Милисав Милић, Раде Томић, Аца Ракочевић, Мирко Чупић, Жарко Бакић, Рајко Росић, Даринка Јеврић су се до последњег даха, писаном речју, борили за Косовску истину, речено је на трибини.

„Ми се сада сећамо једног тужног и страшног времена, али смо јако поносни што смо живели у времену у коме је, објектвино, највише српских новинара радило у редакцији, јединог српског дневног листа на Косову и Метохији, Јединства“, рекао је директрор НИЈП Панорама-Јединство Светозар Влаховић.

dsc_0296
Светозар Влаховић

„Било је то време правих бораца, не у смислу политичке активности, већ бораца који су аргументовано и несензационалистичи извештавали о једној јако тешкој стварности“, закључио је Влаховић.

Сећања на почетак новинарске каријере у Радио Приштини и на колегу, новинара Радета Томића, поделила је Јасмина Стојковић, новинарка Телевизије Мост.

„Раде Томић је човек који се са групом српских новинара најпре борио за минуте, па сате и на крају за целодневни програм на српском језику, који Радио Приштина до тада није имала“, рекла је Стојковићева.

dsc_02261
Јасмина Стојковић

Томић ће остати упамћен по бројним прилозима, интервјуима са Добрицом Ћосићем, Матијом Бећковићем, Милорадом Павићем, Десанком Максимивић, посебно, по вечерњем Дневнику, у 18 часова, на програму Радио Приштине, који је водио и уређивао.

„Остао је доследан себи и својој професији, речју се борио за српство на Косову и Метохији, а за то је награђен статусом привремено расељеног лица“, подсетила је Стојковићева.

На крају трибине и меморијалне вечери организоатори су најавили да ће се у скорије време покренути прикупљање грађе за израду Зборника о историјату српске штампе и медија на Косову и Метохији.

 

Иван Миљковић