Rekonstrukcija kuća za pet romskih porodica

U okviru zajedničkog projekta opštine Gračanica, Švajcarske agencije za razvoj i NVO „Glas Roma, Aškalija i Egipćana“, danas je u Gračanici položen kamen temeljec za izgradnju kuće Šaćira Tairovića. Kamen temeljac je u ime opštine, položio njen predsednik, Vladeta Kostić. Tairović je, zahvalivši se na pomoći, rekao da nema reči kojima može opisati svoju i radost svoje porodice:

“Živeli smo u starom i trošnom objektu koji prokišnjava, u strahu da će se srušiti. Nismo imali gde da spavamo. Ova pomoć je stigla u poslednji čas”, rekao je Tairović za Info službu opštine Gračanica.

Predsednik opštine Gračanica je istakao da opština dobar deo budžeta izdvaja za romsku zajednicu i da će to i dalje nastaviti.

„Opština Gračanica je prva po zastupljenosti Roma u svim oblastima i značajna sredstva izdvaja pre svega za projekte čiji je glavni cilj edukacija romske zajednice. Prva smo lokalna samouprava i sa brojem zaposlenih Roma, nažalost na najtežim poslovima i zato ulažemo u edukativne programe. Uveli smo romski jezik u službenu upotrebu, edukovali prevodice i apelujem na ministarstva da se ugledaju na primer Gračanice i na to kako se većina odnosi prema manjini“, istakao je Kostić.

Isak Skenderi iz NVO “Glas Roma“ kaže da je u okviru ovog projekta, za pet romskih porodica planirana nabavka  građevinskog materijala.

“Za pet romskih porodica, zahvaljujući memorandumu sa opštinom Gračanica i Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju, obezbediće se građevinski materijal u vrednosti od 12.000 evra. Za porodicu Tairović biće doniran materijal u vrednosti od nešto više od 4.000 evra za dogradnju dve stambene prostorije sa funkcionalnim kupatilom”, rekao je Skenderi.

Opština Gračanica je jedina opština na Kosovu, u kojoj je zamenik gradonačelnika za pitanja zajednica, pripadnik romske zajednice.

Izvor: Naša Gračanica

Anđelka Ćup