Министарство спољних послова Русије: Чинимо све да руски новинари буду на слободи

Москва је забринута због хапшења руске новинарке Сазонове на Космету, саопштило је руско Министарство спољних послова. У саопштењу медијима се истиче да Руска амбасада у Србији и њена канцеларија у Приштини у сарадњи са Мисијом УН-а и и ЕУ на Косову и Метохији чине велике напоре да се двоје руских новинара пусте на слободу.

16-09-2016. год.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

У Русији су са забринутошћу примили вест о хапшењу руске новинарке Оксане Сазонове и њеног колеге Сергеја Белоуса грађана Украјине у Аутономној Покрајини Косово и Метохија у Републици Србији у ноћи између 15. и 16. септембра. На основу расположивих информација, косовска полиција их је оптужила за илегални прелазак административне границе између Косова и остатка Србије.

 Руска амбасада у Србији и њена канцеларија у Приштини чине велике напоре кроз руководство Мисије Уједињених нација и Европске уније у области владавине права за привремено пуштање новинара на слободу. Очекујемо да међународне институције у покрајини, које се тамо налазе од 1999. под управом УН-а, пруже сву потребну помоћ.