Спутњик: Новчана казна и депортација за двоје ухапштених руских новинара

Новинари руског „Њуз фронта“ Оксана Сазонова и Сергеј Белоус ухапшени су у четвртак увече на Косову и Метохији и у притвору су у Приштини, а вероватно ће данас бити изведени пред суд и депортовани у централну Србију, рекао је директор „Њуз фронта“ Константин Книрик, јавља Спутњик.

Оксана Сазонова и Сергеј Белоус боравили су на КиМ како би организовали посету Русији за децу са тог подручја, а успут су снимали и православне манастире ради будућег документарног филма о КиМ, наводи Спутњик.

Новинари су ухапшени у Великој Хочи синоћ око 19:00 сати, а затим пребачени у Приштину.

„Новинаре су оптужили за нелегалан боравак на Косову, конфисковали им фотографску опрему. Не дозвољавају им контакт са блиским особама нити са представницима дипломатске мисије Русије у Србији“, написао је Книрик.

Он је Спутњику рекао да је телефоном разговарао са Оксаном Сазоновом.

„Изгледа да су се косовске власти на крају сетиле да је њихова територија енклава западне демократије, па су јој дали право на телефонски позив“, додао је он.

Два руска новинара су, како је навео, у притвору у Приштини и на терет им се ставља илегалан прелазак границе, мада су, каже, они прешли административну линију без виза и без икаквих проблема преко легалног прелаза, а не илегалним путевима.

„Ми смо већ ангажовали адвоката, а у овај случај су укључене и дипломате“, каже Книрик.

Према његовима речима, вероватно ће новинари данас бити изведени пред суд, који ће им изрећи новчану казну у износу од 2.500 евра и депортоваће их у централну Србију.

„Углавном су им постављали питања о томе шта су снимали и зашто. Обрисали су све материјале које су они успели да сниме тих дана. Требало би рећи да је њихов циљ посете био сусрет са угроженом српском породицом на КиМ јер су новинари планирали да позову њихову децу да посете Русију. А осим тога, Сазонова и Белоус су припремали и материјал за филм о православим светињама“, рекао је Книрик.

Руска амбасада у Србији предузима напоре у циљу ослобађања руске новинарке Оксане Сазонове и њеног колеге, украјинског држављанина Сергеја Белоуса, који су ухапшени на Косову, рекао је неименовани извор у Министарству спољних послова Русије, преноси Тасс.

„Руска амбасада у Србији и њена канцеларија у Приштини, уз помоћ УНМИК-а и ЕУЛЕКС-а, предузимају интензивне напоре ради брзог ослобађања новинара“, саопштио је исти извор, изразивши очекивање да ће те међународне мисије на Косову, које је под администрацијом УН од 1999, пружити сву потребну помоћ.

Извор: Спутњик Србија