Београд и Приштина о телекомуникацијама 26. септембра у Бриселу

Нова рунда разговора Београда и Приштине у Бриселу заказана је за 26. септембар, а на дневном реду су телекомуникације, најавио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Споразумом о телекомуникацијама, постигнутим 25. августа прошле године, предвиђено је да Србија тражи позивни број за КиМ који ће, као власништво Србије, уступити на коришћење Приштини, те да се Телекому Србија омогући да несметано послује на територији КиМ.

Приштина, каже Ђурић, на сваки начин жели да оспори оно што потписано и да направи преседан, односно да одузме имовину Телекома Србије и прогласи да је то имовина Поште и Телекома Косова.

„И то иако је 90 одсто те имовине направљено након 1999. године, попут зграде у Косовској Митровици која је подигнута 2004. године“, каже Ђурић.

Наводи и да, иако Београд има сву документацију о имовини, Приштина често покушава да разговара аргументима силе и да рачунају да ће добити подршку међународне заједнице за такве ставове.

„Зато и имамо дрске идеје и предлоге, као што је то да се њима омогући приступ кор систему Телекома, да би безмало могли да прислушкују грађане Србије по налозима њихових судова. Наравно, тако нешто не долази у обзир и ми о томе не желимо ни да разговарамо“, рекао је Ђурић.

Кад је реч о таблицама, Ђурић каже да је Београд направио катастрофалан споразум 2011. године, којим је било предвиђено укидање српских таблица и замена са статусно неутралним КС таблицама или са РКС таблицама на целој територији КиМ, да престану да се издају наше табилице, те да од 1. новембра не може да се уђе са београдским таблицама у јужну покрајину.

„Не могу да разумем на чему је 2011. направљен тај догвор и сматрам да није у складу са законима и Уставом“, навео је Ђурић.

Истиче да је сада обезбеђено да се продужи важење наших таблица на КиМ неограничено, као и да се у наредних 12 месеци омогући да људи пререгиструју возило на статусно неутралне таблице, чије је важење продужено на још пет година.

„Приштина је по споразуму из 2011. године имала право да почне да скида наше таблице од 1. новембра, али је сада омогућено да грађани и даље могу да улазе са нашим у јужну покрајну, али ће таблице морати да буду прелепљене белом налепницом. Спасили смо што се спасити могло“, навео је Ђурић.

Он оцењује да је јасно да је бивши преговарачки тим имао шта и да крије од јавности, јер су, наводи, договарали и оно што није у складу са Уставом и законима.

Ђурић је рекао и да је, уз све мане које дијалог са Приштином има, боље 1.000 дана разговарати него један дан ратовати.

„Србији док се опоравља од свега што се дешавало у претходне две деценије, највише одговара да има мир и у кући и у окружењу, да се концентришемо на опоравак наше економије, на јачање међународног положаја“, навео је Ђурић.

 

Извор: Танјуг