Доња Гуштерица, домаћин сајма пољопривреде

Цвеће, домаћи ајвар, паприка, домаће кобасице, шљивовица, јабуковача.Све то су данас могли да пробају посетиоци сајма пољипривреде, који је у оквиру Дана пољопривредника општине Грачаница, организовала Невладина организација Грачаничка иницијатива за одрживи развој-ГИОР. Било је ручних радова и сувенира, али и тешке пољопривредне механизације, трактора и прикључних машина. Ту су наравно, и банке са понудом повољних кредита, барем тако кажу. Све је као на правим великим сајмовима.

Баш то, да ово постане прави велики пољопривредни сајам, који ће се традиционолно одржавати сваке године у општини Грачаница, био је циљ ГИОР-а када је кренуо у реализацију овог ни мало лаког и једноставног посла. Срећом, ту је била општина Грачаница, која је подржала нашу идеју, каже директор Иван Тодоровић.

„Наш циљ је био да промовишемо пољопривреду, која може да обезбеди одрживи опстанак и одрживи развој ових људи и овог краја. Сигурни смо да је пољопривреда кључна за опстанак, одржање и развој наше заједнице…Ми имамо јаке и добре пољопривредне произвођаче, код којих нажалост није развијена свест колико је важно да се баве придобијањем тржишта и промоцијом свог рада. Успешнији и исплативији рад уз подршку Министартсва пољопривреде, наши пољопривредници могу очекивати удруживањем, односно формирањем модерних задруга    „

Излагача није било пуно, како су се организатори надали, али ће их следеће године биити више, јер су овакве манифестације добре за наше пољопривреднике, каже Зоран Ђокић из Партеша. На његовом штанду суве шљиве, јабуковача и шљивовица коју нам нуди да пробамо. Каже, ко је једном пробао његову ракију, никада другу није пио.

„Ракију печем и шљиве сушим из свог воћњака. Много зависи од године и од времена, али најважније је да тржиште имамо. Све што произведемо је квалитетно и брзо се прода. Ми волимо овај посао, али од њега и зарадимо“, задовољно каже Зоран.

На оваквим сајмовима добијамо нове купце и размењујемо искуства, каже Радомир Живковић, власник фирме Еко Шијак из Доње Будриге, из општине Партеш. И поред града, који му је преполовио производњу, Живковић делује задовољно.

„Ако се бавимо професионално пољопривредом, од тога може пристојно да се живи. За велику производњу су нам потребни кредити. Наравно, ту су банке, али су превелике камате. Субвенцијама баш нисмо презадовољни, али добро је, није лоше. Тржишта има, само треба да се ради на томе. Ми прерађујемо поврће и верујте, не можемо да стигнемо, колико имамо поруџбина. Чак смо једну понуду за Швајцарску одбили, али даће Бог следеће године“, каже Радомир, који  са супругом излаже своје производе на свим сајмовима на Косову.

Доња Гуштерица, домаћин сајма пољопривреде

Његов брат, Градимир Живковић је од скоро у повртарству и не жали се. Још када би их мимоишле непогоде, које су их задесиле ове године, каже.

„Производим паприку искључиво на отвореном, на 30 ари. И може се, може да се преживи, да тако кажем, али потребна је већа производња. Нажалост, главни је проблем јер је наше тржиште преплављено са неком паприком из увоза, сумњивог квалитета, попут „бразилског меса“. Зато смо ми принуђени да квалитетне повртарске културе продајемо јефтиније…Али, није лоше, купци нам се враћају, дакле ипак је квалитет најважнији. Полако повећавамо производњу, имамо сталне купце, али нам је циљ да освојимо приштинско тржиште, јер је то велики град“, оптимистички говори Градимир.

Иван Шубарић из Грачанице се бави цвећарством, али каже да се породица не може прехранити од производње цвећа. „Донације нису довољне, већ је потребно откупљивати производе произведене на територији општине, како би произвођач могао свој приход да инвестира у проширење сопствене производње“, каже Шубарић.

„Цвећарство може да буде додатни приход и потребно је време, односно већа количина производње како би од тога могло да се живи. Слабо има подстицаја за цвећаре, као што сам ја и свима је једноставније да направе уговоре са великим произвођачима, са онима који увозе цвеће и који нису из наших крајева. Сада се полако мења ситуација и општински челници увиђају да је потребан подстицај домаћим произвођачима и производима“, прича Иван Шубарић.

„Петнаест година се бавим сточарством и прерадом меса и нико ми никада није помогао ни са једним динаром“, каже Александар Столић из Доње Гуштерице, у неку руку домаћин овог сајма. На његовом штанду, месне прерађевине, произведене од стоке са сопствене фарме. Око 300 грла крупне стоке у турнусу и од 3000 до 5 000 комада товних пилића је тренутно на фарми Столића.

„Трудимо се и успевамо. Све што произведемо, то и продамо. Централно Косово, Сиринићка жупа – Брезовица, Косовско Поморавље и мало на северу, то је наше тржиште. Кренули смо брат, отац и ја, са два радника, а сада имамо од 25 до 30 радника, четири радње и два маркета и идемо даље“, поносно истиче Александар.

Сајам су обишли и заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић и градоначелник Грачанице, Владета Костић, који су истакли да је пољопривреда кључна за развој општине Грачаница.

Доња Гуштерица, домаћин сајма пољопривреде

У оквиру сајма пољопривреде, организовано је и предавање на тему воћарства, малинарства и пчеларства, које су одржали професори са Пољопривредног факултета у Лешку, а одржано је и такмичење за најбољу косовску погачу, под називом „Погачијада“.

„Косовске жене су вредне и умешне и све су заслужиле награду, жири је имао тежак посао, али су победнице проглашене“, истиче председник жирија, учитељ Љубомир Максимовић, који је и уручио награде домаћицама. Прву награду за најлепшу косовску погачу, освојила је Слађана Мирковић из Грачанице.

Манифестацију сајам пољопривреде, пратио је културноуметнички програм, у коме је учествовао Национални ансамбл „Венац“ и деца из Гуштерице, са сплетом народних песама и игара. Такође, посетиоци су имали прилике да покажу и своју хуманост, тако што су куповином саднице пауловније, учествовали у сакупљању новца за лечење младе Милице Стевић из Доње Гуштерице.

Анђелка Ћуп