Освештан камен темељац за парохијски дом у Доњој Гуштерици

“После толико година, наша црква, црква Светог цара Лазара, добиће свој парохијски дом. Коначно ће у црквеној порти живети месни парох, свештеник са породицом. Ја четрнаест година станујем приватно, на око километар далеко од цркве. Сада сам срећан, а срећни су и мештани, који су раније морали да иду у Липљан, уместо у своју цркву. Сада ће се овде, Богу хвала, сваке недеље и сваког празника, служити света литургија и народ ће се све више и више уводи у нашу веру”, каже протојереј Никола Трајковић, који је са свештенством Епархије рашко- призренске освештао камен темељац за изградњу парохијског дома у Доњој Гуштерици. Заједно са протојерејем Трајковићем, уз присуство мештана Доње Гуштерице и околине, камен темељац је положио градоначелник Грачанице, Владета Костић, а церемонији је присуствовао и заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић

Пројекат изградње парохијског дома је усвојен буџетом од прошле године, рок за завршетак објекта је два месеца, али се надамо да ће то бити раније, пре зиме, каже градоначелник Костић.

Освештан камен темељац за парохијски дом у Доњој Гуштерици

“Свештеник и свештенство ове цркве нису имали до сада где  да бораве и самим тим су грађани били принуђени да верске обреде обављају у различитим местима. Зато смо и покренули овај пројекат. Изградњом парохијског дома и реконструкцијом звонаре, привешћемо крају радове у цркви Кнеза Лазара”, каже председник општине Грачаница.

Мештани су срећни због парохијског дома, задовољни су што ће и њихов свештеник да живи са њима у селу, срећни су због асфалтираних улица, раде “општинари”, али им недостаје, како каже старина В. Кукурековић, “слобода”:

“А и млади не раде, нема посла. Ови на власти…Онако…Могли би боље и мало поштеније да запошљавају”, каже Кукурековић.

Освештан камен темељац за парохијски дом у Доњој Гуштерици

Село Доња Гуштерица је некада припадало општини Липљан, а сада по косовском систему, општини Грачаница. У њему има око 300 кућа, а становништво се већином бави пољопривредом. У самом центру села, налази се црква Светог кнеза Лазара, чија је градња завршена 1910године.

Анђелка Ћуп