Слободан Вујичић: Штрајкујем као човек и као антифашиста

Приштина, 19. септембра, 2016.године. У Градском парку, у коме се некада налазио споменик Бори Вукмировићу и Рамизу Садикуу и данас стоји  споменик, али на њему је само једна биста. Бисте Боре Вукмировића нема. Некоме је сметала. Поред споменика, седи председник Уније Црногораца Косова  Слободан Вујичић. Каже да је одлучио да штрајкује  глађу, јер је то једини начин на који може да се бори против фашизма, кога све више и више има у неким деловима косовског друштва.

„Мислим да је однос и централних и локалних власти према људима који нису Албанци, али и уопште према грађанима Приштине, никакав. Ми смо, на пример,  више пута писали властима у Приштини да се овај споменик среди и да се биста Бора Вукмировића врати. Схватам да некоме сметају комунисти, али ако неко скине бисту, тј. главу Бора Вукмировића, а остане биста Рамиза Садикуа, онда је то, по мом мишљењу, чист фашизам. Боро и Рамиз су били симбол борбе против фашизма, а колико ја знам, Косово се као држава, темељи на антифашизму. Дакле, на ову појаву фашизма, нико, па ни градоначелник не реагује“, прича Вујичић за Грачаницу Онлајн.

Други разлог штрајка је, како каже Вујичић, што је у Приштини уклоњена табла са именом улице Радована Зоговића, која је неколико пута склањана и враћана.

„Коме смета улица Радована Зоговића, песника и антифашисте?  Где су студенти Приштинског универзитета да реагују на такве појаве’?“

Позвавши студенте да га подрже и да стану на страну борбе против фашизма, Вујичић је осудио и забрану чишћења храма Христа Спаса.

Слободан Вујичић: Штрајкујем као човек и као антифашиста

„ Чишћење храма Христа Спаса, које је забранила грађевинска инспекција и комунална полиција српском народу, како се то зове? Фашизам, наравно. Студенти су се побунили против чишћења храма, па зашто се не побуне и против овог чина фашизма. Хоће ли се побунити, ако ја сада поченем да чистим око овог споменика?“, пита Слободан Вујичић.

Вујичића су посетили новинари неколико редакција а, како каже, звао га је градоначелник Приштине, Шпенд Ахмети, коме је  писао  најмање тридесет пута, али градоначелник Приштине никада није нашао времена да га прими. Председник уније Црногораца Косова тврди за наш портал да га је Ахмети позвао да прекине штрајк, уз обећање да ће сутра испунити његове захтеве.

„Уколико Шпенд Ахмети не уради то што сам од њега тражио, онда је он за мене фашиста и то сам му рекао. Он ми је одговорио да то није у реду. Објаснио сам му где су елементи фашизма у овом чину склањања бисте, као и у преименовању улице Радована Зоговића. Шпенд Ахмети се извинио за ово и рекао да није знао, да ће сутра да дође и да ће биста бити постављена, али ја му не верујем док не видим. Дакле, док градоначелник Ахмети пред јавношћу и медијима не потврди да ће то урадити, ја настављам штрајк глађу“, каже Вујучић и додаје: „Ја желим да верујем у речи Шпенда Ахметија, иако сам разочаран у његово досадашне деловање.“

То што Црногорци нису још увек уврштени у Устав Косова није разлог штрајка, каже Слободан Вујичић, јер је за тако нешто потребна промена Устава Косова, а њему је јасно да је то мукотрпан и дуготрајан посао.

Пре разговора са Вујичићем, у нашу редакцију је стигло саопштење Удружења Црногораца Сјевер, које нико није потписао, а у коме се штрајк Слободана Вујичића сматра средством личне промоције. У саопштењу се такође каже да се Удружење Црногораца Сјевер не слаже са отвореним писмом које је Вујичић послао медијима, а у коме је, како је наведено „албанско косовско друштво, назвао фашистичким.“

Анђелка Ћуп