Стојановић и Костић обишли сајам пољопривреде у Доњој Гуштерици

Излагаче на сајму пољопривреде, који је у оквиру Дана пољопривредника организовала Невладина организација Грачаничка иницијатива за одрживи развој-ГИОР, посетили су заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић и градоначелник Грачанице, Владета Костић.

Стојановић је истакао да је данас тешко у српским срединама живети од пољопривреде и да је један од разлога за то, вишедеценијска навика узгајања истих култура.

„Зато је потребно да се пуно ради, зато је потребно да се сви ресурси обједине, потребно је да постоји активна улога  пољопривредног факултета, свих политичких чинилаца на централном и на локланом нивоу и невладиног сектора. Потребно је да сви заједно направимо што бољи план око тога шта желимо од пољопривреде и да сви заједно на томе и радимо. Врло важна карика у том ланцу, сигурно јесу и ови сајмови. Овакви догађаји где се сажимају заједничка искуства, на којима  људи стварају боље контакте и на којима постоји боља интеракција између свих оних који су присутни на пољопривредном тржишту или на оним тржиштима која су везана са пољопривредним произвођачима и пољопривредним производима су нам неопходни“, рекао је заменик премијера Косова, изразивши наду да ће овај сајам постати традиционалан.

Владета Костић, председник општине Грачаница, која је и подржала одржавање сајма пољопривреде у Доњој Гуштерици, нагласио је да се локална самоуправа труди да сва села у општини буду подједнако заступљена када је организовање различитих манифестација у питању. На тај начин, одређена манифестација оживи село у коме се одржава, оживе услужне делатности у њему и све то утиче на економски развој, рекао је Костић, нагласивши да су сајмови пољопривреде потребни и за размену искуства и за проналажење тржишта, али и за саму едукацију произвођача.

„Дакле, ово што радимо, радимо након више деценија, радимо да приближимо и едукујемо и само становништво за бављење пољопривредом, обзиром да традиционално бављење пољопривредом не даје више профит који је некада био. Зато је ту и Пољопривредни факултет који је укључен у цео пројекат, како би приближио нове кутуре, нову механизацију, нову технологију и да се наука укључи у пољопривредну производњу, како би профит пољопривредника био већи“, истакао је градоначелник Грачанице.

Пољопривредни сајам су посетили и начелник Коосвског округа у српском систему, Срђан Петковић и председник Привременог органа општине Липљан, Златко Лазић.

Анђелка Ћуп