Грачаница следеће године добија савремену водоводну мрежу

Уговор о сарадњи за изградњу примарне водоводне мреже у насељеном месту Грачаница, данас су потписали градоначелник општине Грачаница, Владета Костић и директор аустријске компаније ЕСТАП, Јоханес Бенда. Потписивању је, осим директора општинских одељења, испред компаније Естап, присуствовао и проф. др Милован Москаљов. Уговором је предвиђен кредит без камате, са грејс периодом од четири и по године од почетка реализације пројекта. Кредит, за који је градоначелник Костич рекао да је “помоћ пријатеља”, због изузетно повољних услова, даје Влада Аустрије општини Грачаница, преко министарства финансија Владе Косова.

“Примарна водоводна мрежа у самој Грачаници ће бити изграђена од најквалитетнијих материјала, не само на овим просторима, већ и у читавој Европи. То су такозвани ДЦИ материјали од којих су израђене вишеслојне цеви, које су веома отпорне и јаке и оно што је најбитније, на које је немогуће извршити нелегалан прилкључак. Након тога, иде се у пројектовање секундарне мреже, која би требало да буде полиетиленска”, изнео је податке Владета Костић и објаснио која процедура следи после данашњег потписивања уговора:

“После потписивања уговора, потребно је да средства одобри Влада Аустрије, а да онда то прихвати Министартсво финансија Владе Косова. Задњу реч у прихватању пројекта, дају одборници Скупштине општине Грачаница, што ће несумњиво и урадити, јер Грачаница водоводну мрежу чека више деценија”.

Влада Косова је послала  циркуларно писмо Влади Аустрије, у коме је моли да и општина Грачаница буде кандидат за узимање бескаматног кредита, на период од 20 година за инфраструкртуралне пројекте, такозвани “софт лоан” кредит, рекао је проф. др Милован Москаљов, представник компаније ЕСТАП, уз напомену да Влада Аустрије практикује кредитирање у фазама, са максималних 5 милиона евра у свакој фази.

Грачаница следеће године добија савремену водоводну мрежу

“Аустријско министарство финансија је прихватило захтев Грачанице, за сада не знам колика ће тачно свота новца бити одобрена, али ће бити отприлике око 5 милиона евра и то ће помоћи Грачаници да реши један есенцијални проблем, везан за водовод. Људи, тј.инжењери који су радили овај посао, заиста су квалитетно  обавили овај посао, са техничког аспекта, Аустрија је врло задовољна и ми рачунамо да ће почетком следеће године пројекат почети са реализацијом”, рекао је Москаљов.

“Када овај пројекат буде до краја завршен и дат на управљање Регионалној компанији, сасвим сам сигуран да нећемо имати проблеме у водоснабдевању, какве смо имали, посебно због тога што ће Грачаница имати и алтернативни правац снабдевања водом, тако да било која интервенција на водоводној мрежи неће захтевати искључење целог места”, закључио је председник општине Грачаница.

Овим уговором о сарадњи, у његовој другој фази, предвиђено је да сва села у општини Грачаница добију нову савремену водоводну мрежу и целокупна инвестиција би износила 12 милиона евра, рачунајући и 5 милиона за изградњу водоводне мреже само за место Грачаницу. Аустријска компанија ЕСТАП у првој групи финансира изградњу водовода у општинама Гњилане и Подујево, а у другој у општинама Исток, Грачаница и Штимље. Изградња примарне и секундарне мреже у пет села у општини Грачаница, које финансира Швајцарска агенција за развој, већ је почела.

Анђелка Ћуп