Нови закон о саобраћају на Косову. Папрене казне за прекорачење брзине и уништавање саобраћајних знакова.

Нови закон о друмском саобраћају на Косову који за непоштовање саобраћајних правила предвиђа оштре казне за возаче и пешаке ступио је данас на снагу.


Закон предвиђа нова правила за возаче, пешаке и остале учеснике у саобраћају као и систем негативних поена, привремено одузимање или анулирање возачке дозволе, коришћење сигурносних појасева према стандардима европске директивне, мобилну проверу техничке исправности возила, заштиту околине и друго.

У Министарству за инфраструктуру очекују да ће нови закон о саобраћају дати ефектније резултате на смањењу броја саобраћајних несрећа.

„Највеће новчане казне, у висини од 300 до 900 евра, предвиђене су за прекорачење брзине у насељеном месту“, каже за „Газета Експрес“ службеник Министарства за инфраструктуру Хабиб Хасани.

„За све новчане казне које се плате у року од осам дана од дана прекршаја, омогућен је попуст од 50 одсто“, додао је Хасани.

Према новом закону, возач без возачке дозволе биће кажњен од 200-1.500 евра. Осим новчане казне, возачу може бити изрчена забрана управљања моторним возилом од годину дана и казна од пет (5) негативних поена. За пешаке који прелазе улицу ван пешачког прелаза предвиђена је казна од 20 евра. Ново код овог закона је и формулар „Европски извештај о незгоди“. Европски извјештај о незгоди је обавезан и сви возачи морају да га имају са собом. Овај формулар се може подићи код осигуравајућих компанија.  Законом су предвиђене и казне за оштећења саобраћајних знакова у висино и до 6.000 евра.

Према мишљењу стручњака за саобраћај, нови закон о саобраћају на Косову изазваће само конфликте на путевима и избегавање од судских процеса, преносе приштински медији. Предлаже се да се закон хитно врати у Владу, како би независна радна група стручњака испоштовала европске стандарде.