Традиција нас је очувала

У оквиру Дана општине Грачаница, У Лапљем Селу је вечерас  одржана манифестација под називом „Традиција нас је очувала“. Манифестацију је организовала Авенија пословних жена из Лапљег Села, уз подршку општине Грачаница.

Традиционална јела, ручни радови, али и посебан штанд са ручним радовима и сувенирима, које су израдили чланови Удружења особа са посебним потребама „Дом наде“.

„Изложили смо данас овде креативне радове наших чланова, особа са инвалидитетом. Желели смо да покажемо свима шта све могу да ураде особе са инвалидитетом, о којима нажалост друштво не води довољно рачуна и сваке године су у све тежем положају“, каже Живоратка Поповић, председница Удружења особа са инвалидитетом „Дом наде“ из Грачанице.

Традиција нас је очувала

На другим штандовима слатке и слане пите, погаче, пребранац, свадбарски купус, колачи, традиционална косовска јела. Припремиле су их  Наташа илић,  Ковиљка Трајковић, Надица Јоргић и још двадесетак чланица Авеније пословних жена.

„ Косовске жене су вредне и имају златне руке“, каже поносно Наташа.

Сталетовић Душанка из Штрпца, такође чланица Авеније, изложила је везове и српску народну ношњу.

„Све сама радим, шијем,  везем и плетем, а ако Бог да имам унуку која ће наставити да се бави израдом народних ношњи“, прича Душанка, поносно показујући својих руку дело.

Авенија пословних жена, годинама промовише српску традицију, ношњу и кухињу, промовише жене у бизнису и помаже женама. Можемо слободно да кажемо да се ова организација бави очувањем српских корена на Косову.

Традиција нас је очувала

„Годинама се бавимо очувањем традиције, онога што ми сматрамо највреднијим и што је део нас. Захваљујући вредним рукама наших жена, наших чланица, али и чланица других удружења, данас имамо прилику да видимо лепезу нашег фолклорног богатства, као и јела из националне кухиње…Жеља нам је да ова манифестација постане традиционална, уз учешће удружења из других делова Србије, као и региона“, каже Гордана Ђорић, председница и оснивачица Авеније пословних жена из Лапљег Села.

У забавном делу програма, учествовао је Национални ансамбл „Венац“, као и омладински и дечији амсамбл овог професионачног промотера српског  фолклора, са песмама и играма из Ниша, Пећи и Пчиње. Посетиоци су имали прилике да виде и народне ношње из Пећи, Призрена, Косовског Поморавља, а своје умеће је показао млађани Сава Здравковић на хармоници и певач народних песама, Чеда Марковић, својим гласом, као створеним за јужњачки мелос.

Традиција нас је очувала

У име Авеније пословних жена, Гордана Ђорић је уручила захвалнице, општини Грачаница, медијима и  сарадницима. Додељене су и награде за најбољу тканицу, Ристић Христини, за најлепши вез, Симоновић Мирославки и за најлепши хеклани рад, Стојковић Јелени. Награде је доделила председница жирија, директорка Одељења за просвету, омладину и спорт општине Грачаница, Гордана Тоскић, а почасни гост манифестације „Традиција нас је очувала“, био је заменик градоначелника Сремске Митровице, Томислав Јанковић, који је свима на Косову пренео поздраве грађана овог лепог сремског града.

Анђелка Ћуп