Ђурић у Грачаници: Србија без Косова и Метохије нема свој смисао

Фото ГрачаницаОнлајн

„Народ који опстаје на Косову и Метохији представља један од стубова српског постојања на овим просторима“, рекао је директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић после свете архијерејске литругије која је у манастиру Грачаница служена поводом Мале Госпојине.

„Овај празник осим своје духовне врендости и значаја подсећа нас на то да је општина Грачаница  постала једна од оаза српског опстанка на Косову и Метохији. Данашњи празник добра је прилика да целом српству пошаљемо поруку да Србија без Косова и Метохије нема свој смисао. Будућност Србије тесно је везана за Косово и Метохију и ми ћемо наставити да се боримо са народом, овде у Грачаници и на свим другим местима на Косову и Метохији, да у овом тешком времену опстанемо“, поручио је Ђурић.

Он је истакао да ће Београд настојати да одржи стабилност у односима са Приштином. Како је навео, у предстојећем периоду,  Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије, наставиће активно да ради и са Епархијом рашко – призренском  и са српским политичким представницима како би  се сачувао минимум услова за опстанак српког народа на КиМ.

Ђурић је позвао све српске представнике у косовским иснтитуцијама на заједнички рад и јединство.

„Врло често смо сами себи већи непријатељи и од оних који су нам стварни и сигурни непријатељи“ , рекао је Ђурић и додао:

„Овде на Косову и Метохији нема ни милиметар простора за неслогу, али, и те како има простора за мерење квалитета свачијег рада и за позивање на одговорност. Против сам било ког потурања под тепих, а данашњи празник је добра прилика да позовемо све српске представнике на заједнички рад“, нагласио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Коментарушући недавне инциденте око храма Христа Спаса у Приштини Ђурић је рекао да се према верским објектима не треба однсити као према предметима политичких игара и манипулација, већ да се према сваком сакралном објекту, било правславном, било неком другом треба односити са дужним поштовањем.

Литургији у манстиру Грачаница коју је поводом празника Мале Госпојине служио владика Теодосије присуствовали су директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, представници Срба у косовским институцијама као и представници Општине Грачаница која данас обележава свој дан.

 

А.Ћ-И.М.