Dom kulture: „Muzičko plesno nasleđe Kosova“ i „Albanci severozapadnog dela Republike Makedonije“

Prezentacija „Muzičko plesno nasleđe Kosova“ i promocija knjige „Albanci severozapadnog dela Republike Makedonije“, autora Dragana Srojanovića održaće se u četvrtak 22. septembra u 18 i 20 časova u Domu kulture u Gračanici.

O Muzičkom i plesnom nasleđu Kosova govoriće profesori sa muzičke akademije u Beogradu, Sanja Ranković etnomuzikolog, Mirjana Zakić etnomuzikolog i Zdravko Ranisavljević etnokoreolog.

Osim u predavanju posetioci će imati priliku da uživaju i u muzičko-scenskom formatu, gde će se neki od naših kazivača predstaviti pesmom, igrom i muzičkim instrumentom.

Projekat je realizovala NVO „Moja inicijativa“ iz Gračanice, a finansiran od strane USAID programa unapredimo Kosovo zajedno – lokalno rešenje.

Promociju knjige „Albanci severozapadnog dela Republike Makedonije“ autora Dragana Stojanovića, održaće se istog dana u 2o časova.

Albanci su raštrkani u nekoliko država na Balkanu. Nekako u zapećku, godinama su do izražaja dolazili samo njihovi sunarodnici sa prostora Kosova i Metohije i Albanije, autor je ovom knjigom želeo da da neku generalnu nit koja spaja sve Albance, a opet da da neku posebnu notu Albancima u sverozapadnom delu Republike Makedonije.

O knjizi će govoriti: Aleksandar Gudžić istoričar i autor.