Епископ Теодосије: Не могу да верујем да неко у Грачаници није дозволио да се обави литија

Обележавање Дана општине Грачаница, Мале Госпојине, започело је Светом архијерејском литургијом, коју је служио владика Теодосије са свештенством и монаштвом Епархије рашко- призренске. Црква пуна мештана и гостију, деца се радују ломљењу колача, у којем је скривен златник, оре се умилни гласови призренских појаца.

У пригодоној беседи, владика Теодосије је подсетио и на страдање хришћана, свуда у свету, зато што, како је рекао, иду путем крсним, путем Христовим и зато што су опредељени за истину, за правду и за живот вечни.

„А рекло би се да и овде данас на Косову и Метохији често пута се можемо срести са тим да неко не би желео да овде буде хришћана, да нам пале храмове, да нам руше храмове и да нам не дозвољавају да их обнављамо и да их чистимо и да се молимо у њима. Увек је то било и биће, али сила није у моћи овога света, у оружју, у слави овосветској, сила је у господу нашем“, поручио је епископ Теодосије.

Епископ Теодосије: Не могу да верујем да неко у Грачаници није дозволио да се обави литија

После литургије и свете причести, традиционална литија кроз Грачаницу, нажалост није могла да прође предвиђеном трасом. Полицијска станица у Грачаници није успела, није могла  или није хтела да заустави саобраћај кроз село, иако постоји алтернативни пут и никоме не би била ускраћена слобода кретања. Видно разочаран, био је и епископ рашко-призренски Теодосије.

„На моје разочарење, нисмо могли данас да обавимо литију кроз ово село, или нечијим пропустом, или већ не знам чиме, не знам како би се то могло оправдати. Ако литија може на Вазнесење да буде у центру Београда и ако може да буде у Подгорици, у Бања Луци и у свим градовима, ја се питам, зашто једна литија, када је Дан општине, који сви славимо, не може да буде у једном селу Грачаница?“, запитао је владика Теодосије, објаснивши да литија  значи да се благослов Божји, из цркве, пронесе улицама места, да се покропи и закрсти читаво место, у овом случају да се освешта читава Грачаница.

Епископ Теодосије: Не могу да верујем да неко у Грачаници није дозволио да се обави литија

„Дај Боже, да је ово само пропуст, а да није ово нешто што  није могуће да се оствари. Не могу да верујем да у једном селу, у Грачаници, на пар стотина метара наводно неко није дозволио да се литија обави. Али Господ је милостив, мајка Божја милостиво клечи и моли за све нас и не гледају на нас какви смо, него по љубави својој, дају нам и више него што заслужујемо“, закључио је владика Теодосије.

И поред туге и разочарења због неодржане литије, деца су својим владиком ломили колач, у коме је био златник. Златник, који традиционално деци додељује Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији из Републике Српске, припао је четворогишњем Огњену Димитријевићу из Грачанице.

Епископ Теодосије: Не могу да верујем да неко у Грачаници није дозволио да се обави литија

Поред домаћина славе, градоначелника Грачанице, Владете Костића, на литургији су били: директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић са сарадницима, представници Срба у косовским и институцијама Републике Србије, гости из градова централне Србије, Војводине, Репубике Српске и региона.

Анђелка Ћуп