Годишњица убиства Момира Стокуће

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) подсећају да се данас навршава 17 година од како је фоторепортер и сарадник „Политике“ Момир Стокућа убијен у својој породичној кући у Приштини (Ђуре Јакшића 15) коју није желео да напусти када су три месеца раније међународне снаге преузеле одговорност за безбедност на Косову.


Како је за УНС рекла Стокућина сестра Бранка Дамњановић, за његову смрт сазнали су из телевизијских вести.

– Одмах сам отишла у Приштину где сам преко Комитета за помоћ покушала да пренесем његово тело у Ниш где је цела породица већ живела, али ми нису дозволили. Нисам могла да га сахраним ни у Приштини. Тада је ситуација била тешка, морали би да обезбеде цело гробље да би омогућили сахрану – рекла је Дамњановић.

Момир Стокућа сахрањен је 24. септембра 1999. године у Грачаници, а његово тело Бранка Дамњановић у Ниш је пренела тек 2014. године. Породица никада није добила информацију о истрази и окривљенима за убиство.

– Чак ни званичан документ нисам добила, осим једног папира који су ми дали у болници, а који сам морала да оставим у манастиру. И даље не знамо ко га је убио – додала је Дамњановић.

УНС и ДНКиМ подсећају да у периоду од августа 1998. године до септембра 2000. године на Косову и Метохији нестало и убијено седам новинара и медијских радника чије судбине до данас нису расветљене.

Новинари Радио Приштине Ђуро Славуј и Ранко Перенић су 21. августа 1998. године кренули ка манастиру Свети Врачи у Зочиште да ураде прилог о повратку отетих монаха. Последњи пут су виђени у Великој Хочи, одакле су грешком кренули ка Ораховцу, који је у то време био под контролом Ослободилачке војске Косова. Аутомобил у којем су били, плава Застава 128, никада није пронађен.
Љубомир Кнежевић, новинар приштинског „Јединства“ и дописник „Политике“ отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица.
Новинар и преводилац Александар Симовић нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца.

Медијског радника Мила Буљевића отела је ОВК 25. јуна 1999. године недалеко од избегличког центра у Приштини.

Новинар српске редакције Радио Косова Марјан Мелонаши нестао је у Приштини 9. септембра 2000. године.
Међу убијеним новинарима на Косову и Метохији су и новинари листа „Бота сот“ Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005). Ајети је убијен код села Бресалце недалеко од Гњилана. Убијен је из возила у покрету.