У Грачаници одржана свечана академија поводом Дана општине

Свечаном академијом, вечерас је обележен Дан општине Грачаница, Мала Госпојина, рођење мајке Божје. Уз присуство великог броја гостију са Косова, из остатка Србије и из региона, академију је Химном Богородици, отворио хор Призренске богословије.  Владика рашко- призренски Теодосије, позвао је косовске Србе на слогу.

„Оно што сам хтео да нагласим на данашњи дан, а што је потребно нама свима, поготову нама који живимо на Косову и Метохији, јесте да и ми слушајући реч Божју и вршећи вољу Божју, будемо несебични  и да будемо братољубиви, а не себељубиви и самољубиви. Потребна нам је слога пре свега“, истакао је владика Теодосије у пригодној беседи.

У Грачаници одржана свечана академија поводом Дана општине

Поздравивши госте, градоначелник Грачанице, Владета Костић, представио је општину данас, као и планове за будућност. Општина Грачаница, полако, од села постаје варошица, рекао је Костић, набрајајући пројекте које је урадила локална самоуправа, од изградње путева, чишћење речних корита, уређење школа и домова здравља. Наравно, увек може и мора боље, поручио је градоначелник Грачанице.

„Наша средина се колеба између многих крајности, између града и села, између сиромаштва и појединаца који богато продају своја имања, између средње генерације људи који примају минималне зараде и младих генерација које тек излазе из школских клупа и траже посао и себи простор за живот. Наша средина се грчевито бори за стабилност, која је довољна једном младом човеку, а који може да каже: „Остајем овде, јер ће бити посла, јер су ту моје светиње и моја породица, јер су ту сви моји, јер видим како су прошли остали који су продали своје домове и отишли. Одговорност је свакако на нама, али храброст да се остане је на сваком појединцу, јер не можемо да кажемо да нам је безбедност у општини на завидном нивоу“, рекао је Владета Костић.

У Грачаници одржана свечана академија поводом Дана општине

Свечаној академији поводом дана општине Грачаница, присуствовао је и директор Канцеларије Ваде Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић. Ђурић је рекао да је овде како би пренео поруку премијера и Владе Србије председнику општине  и мештанима  Грачанице, да је Србија чврсто уз свој народ на овом подручју.

„Поносни смо на вашу борбу, на начин на који истрајавате и опстајете и држава Србија ће и у будућности наставити да буде ту, са вама, зато што знамо да сте један од стубова опстанка српског народа на Косову и Метохији“, рекао је Марко Ђурић.

Велики пријатељ мештана Грачанице, градоначелник Новог Сада, Милош Вучевић, нагласио је да се у Грачаници осећа као домаћин, а не као гост. Успех је видљив и резултати су импресивни, с обзиром на околности у којима ради општинска администрација, рекао је Вучевић и додао да данас мештани Грачанице, али и сви Срби на Косову славе победу.

„Славимо победу љубави над мржњом“, истакао је градоначелник Новог Сада.

У Грачаници одржана свечана академија поводом Дана општине

У музичком делу програма, осим хора Призренске богословије, учествовао је и црквени хор „Бранислав Нушић“ из Северне Митровице под диригентском палицом Петра Ракића, млади пијаниста Филип Мирковић,  певачица Дајана Емини и драмска уметница Зинаида Дедакин.

Општина Грачаница је формирана децембра 2009. године, простире се на више од 130 квадратних километара и обухвата  17 села. С обзиром да су Срби у већини бојкотовали попис, спроведен на Косову 2011. године, број становника се креће између 10 600, на колико су косовске институције пројектовале општински буџет и бројку од преко 20 000, колико је израчунао ОЕБС, на основу података општинских служби.

Анђелка Ћуп

This slideshow requires JavaScript.