Службеници МСП Републике Србије посетили Грачаницу

У оквиру дводневне посете Косову и Метохији службеници Министарства спољних послова Републике Србије данас су посетили манастир Грачаницу.


Групу од четрдесетак будућих дипломатских представника Србије и међународним организацијама и дипломатским представништвима у свету предводио је заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију Жељко Јовић. После обиласка манастира Бањска на северу Косова, Призрена, Пећке Патирјаршије, Високих Дечана и Велике Хоче, службеници МСП Републике Србије, данас поподне, посетили су и Грачаницу.

„Посета Косову и Метохији је јако битна како би смо на терену увидели за шта се боримо и зашто су ово витални интереси Србије. Нисмо овде само да би упознали ове наше светиње, већ и народ који овде живи. Имали смо приликиу да спавамо у Великој Хочи и то је за нас било јединствено искуство били смо са тим људима, упознамо их и поделимо са њима све њихове бриге и страхове“, рекла је Јулија Николовски службеник МСП Србије.

dsc_0116
Јулија Николивски, Фото: ГрачаницаОнлајн

Циљ посете је да се будући дипломатски представници упознају са културном и историјском баштином али и природним богатствима Косова и Метохије.

На питање новинара албанске редакције из Приштине зашто је службеница МСП Србије против Косова, Николовски је одговорила:

„Ми никако нисмо против Косова, ми смо управо за Косово и Метохију као нашу јужну покрајину, поготову сада када смо овде на овој нашој светој земљи, тек сада смо и више за Косово и Метохију него што смо били тамо у Београду“, рекла је Николовски.

Са службницима Министарства спољних послова Републике Србије данас је био и генерални секретар тог министарства Вељко Одаловић.

Обиласком манастира Грачаница група будућих дипломатских представника наше земље данас је завршила своју дводневну посету Косову и Метохији.

 

И.М.