Ендрју Расел: Овде смо да бисмо служили вама

Агенција за развој Уједињених нација на Косову, 2015. и 2016. године, уложила је на север Косова 1. 500 000 евра. То је речено на конференцији за новинаре о кључним резултатима УНДП-а, одржаној у сали ИБЦМ колеџа, у Северној Митровици. На конференцији су говорили развојни координатор УНДП-а на Косову, Ендрју Расел, амбасадорка Финске у Приштини, Ана Хухтамаки и програм координатор тима Уједињених нација за Косово (УНКТ), Срђан Милојевић. Запослење преко стотину особа, подршка развоју пољопривреде, оснаживанје локалних институција, санације оштећених инфраструктурних објеката, санирање последица природних катастрофа, помоћ младима и жртвама породићног насиља, неки су од кључних резултата УНДП-а у општинама на северу Косова у претходне две године.

Представљајући укртако УНДП, Ендрју Расел је истакао да је та међународна организација проглашена најтранспарентнијом на свету и нагласио да ће тим УНДП-а, са својим партнерима и осталим агенцијама Уједињених нација наставити да ради транспарентно и одговорно, испуњавајући глобалне миленијумске циљеве развоја. Расел је истакао посвећеност ове организације јачању економског развоја, кроз смањење незапослености, самозапошљавање, кроз повећање безбедности за све и обезбеђивање правде за све.

“Овде смо да бисмо служили вама, да бисмо се борили против сиромаштва, еколошких проблема, да бисмо смањили незапосленост“, рекао је развојни координатор УНДП-а за Косово.

Амбасадорка Финске је изразила задовољство што је нјена земља у стању да помогне, посебно младима, женама и жртвама породичног насиља на читавој теритоији Косова, па и на северу и обећала да ће се та помоћ наставити и убудуће. Амбасадорка Финске је посебно истакла важност помоћи женама и на северу и на југу Косова.

“Зашто истичемо жене? Зато што жене чине половину радне снаге и ако жене не раде, ви већ губите 50% могућности за еконоски развој”, истакла је амбасадорка Хухтамаки.

Срђан Милојевић је представио кључне резултате УНДП-а на северу, истакавши главне програме на којима је рађено.

“Ми смо пружили  помоћ у оснаживању жена и мушкараца, пружили смо подршку младима и жртвама породичног насиља, малим фармерима, општинама, локланим и јавним институцијама, приватним компанијама и невладином сектору”, рекао је Милојевић.

Захваљујући програмима УНДП-а, у протекле две године у општинама на северу Косова, 124 особе су развиле посебне вештине, односно преквалификоване су и пронашле посао. Кроз програм подршке пољопривредном и руралном развоју, повећан је приход за 81 малог фармера, финансирано је 10 пластеника за производњу поврћа, а помоћ је добило и 70 плантажа за узгој јагодичастог воћа. Тим Агрнције за развој Уједињених нација, радио је и на стручном оспособљавању локалних фармера. Осим стручних саветника у све четири општине на северу и подизања капацитета локалних самоуправа на северу, интегрисано је и 80 службеника Цивилне заштите у ватрогасне јединице.

У оквиру програма јачања одбране од природних катастрофа, неопходан сет  је добила Основна школа у Бањској, а санирано  је 5 локација, оштећених од поплава. Продубљено је и очишћено корито реке Вуча у Лепосавићу, у дужини од 700м и изграђен је водовод дужине 2 километара у селу Поток Мала, такође у општини Лепосавић. Очишћено је и корито реке Бањска, у општини Звечан, у дужини од 500 м и изграђен је заштитни зид на истој реци, у дужини од 87 метара. У општини Зубин Поток, у селу Горњи Стрмац, изграђен је пут, дужине 5,2 километра.

Ендрју Расел: Овде смо да бисмо служили вама

Алмедина Пепић (27), зубни техничар из Северне Митровице и Ненад Васић (31), економиста из Звечана, говорили су име добитника грантова за самозапошљавање младих. Они су се захвалили на материјалној, али и на стручној помоћи.

“Ја сам једна од шест жена, добитница гранта и дуго сам била незапослена и као самохраном родитељу, то ми је додатно стварало потешкоће. Са сигурношћу могу да кажем да ми је овај програм помогао у остваривању мојих снова. Могу да вам кажем, када сам аплицирала у овом програму, нисам познавал никога на терену и нисам ни очекивала да ће победити моје знање, посвећеност и труд, а данас свима њима дугујем велику захвалност”, рекла је Алмедина.

Ендрју Расел: Овде смо да бисмо служили вама

Ненад Васић је почео из хобија да се бави рестаурацијом намештаја, а сада му је уз помоћ програма УНДП-а, то постао извор добре зараде.

“С обзиром да сам успешно покренуо свој бизнис, да је потражња за мојим производима све већа, наставићу да пратим трендове и да развијам бизнис, како бих остао конкурентан на тржишту, не само на северу, већ и на целом Косову”, истакао је Ненад.

Партнери Агенције за развој Уједињених нација за инвестирање на север Косова, била је Влада Краљевине Норвешке и Амбасада и Министартсво иностраних послова Финске, а и Министартво за рад и социјална питања Владе Косова је такође подржало програме економског развоја. Само Финска је у протекле две године, уложила преко програма УНДП-а, 1 700 000 евра, 2015. Године и 2 000 000 за текућу годину, речено је на конференцији за новинаре о резултатима УНДП-а на северу Косова. На конференцији је такође речено да су неки пројекти још увек у току.

Анђелка Ћуп