У децембру мештани Осојана добијају спортско- рекреативни центар

У Oсојану, у општини Исток, данас је освештан темељ и положен камен темељац за изградњу спортско- рекреативног центра. Камен темељац су положили министар за повратак и заједнице, Dалибор Јевтић и службеница за повратак у општини Исток, Весна Маликовић. Темеље новог спортско- рекреативног центра, који би требало да буде завршен у децембру текуће године, освештали су свештеници Милош Вукић и Ненад Нашпалић.

Обраћајући се  мештанима Осојана и околних села, Далибор Јевтић је рекао  да они нису сами и да се министартво на чијем је челу, максимално труди да помогне и повратак и опстанак оних који су се вратили, али и да обезбеди нова радна места.

„Свакако да ћемо више пажње обраћати на пројекте попут овог, који ће људима омогућити отварање нових радних места. Ми ћемо и овде упослити одређени број младих људи. Министарство за заједнице и повратак има план да у будућем периоду, поред обнове и изградње кућа овде у Истоку, али и у читавој Метохији и свуда  где живе наши сународници, као и тамо где наши сународници треба да се враћају, уложи још више средстава, али са циљем да та средства буду утрошена, пре свега, у оне пројекте који ће омогућити  запошљавање људи“, поручио је Јевтић.

Срби и Албанци треба заједно да раде на изградњи боље будућности, мира и суживота, нагласио је министар за повратак, истакавши да се мора обезбедити безбедно окружење за све и да не сме да буде препрека повратку, као што је био инцидент у Мушутишту.

У децембру мештани Осојана добијају спортско- рекреативни центар

„Негативне кампање против једног српског  новинара, која се води већ неколико дана, такође не сме да буде, јер је та врста нетолеранције нешто што забрињава. Ми ћемо на нетолеранцију одговорити тако што ћемо обнављати и градити, тако што ћемо увек пружити руку помирења и тако што ћемо увек поручити нашим комшијама да желимо да градимо мир. Недопустиво је да неко не разуме потребе овог дела народа на Косову, неприхватљива је свака врста нетолеранције у друштву. Ми ћемо се увек борити за толеранцију и међусобно поштовање, као и за уважавање различитости“, закључио је Јевтић.

Земљиште за изградњу спортско- рекреативног центра доделила је Скупштина општине Исток и центар није једина активност Министартва за повратак у овом крају у овој години, рекла је службеница за повратак у  општини Исток, Весна Маликовић.

„Овај центар је веома значајан за нашу омладину и зато смо дошли на идеју да направимо овај центар који ће омогућити и нова радна места. Поред овог центра, ове године смо заиста радили много. Направили смо   27 кућа за повратнике, а градићемо још 26 кућа у другој фази“, истакла је Маликовећева, похваливши разумевање локалне администрације у Истоку за проблеме Срба.

У децембру мештани Осојана добијају спортско- рекреативни центар

Свештеник Милош Вукић је рекао да мештани Осојана и околних села треба да буду пресрећни и поносни што неко жели да улаже у развој њиховог краја.

„Највећа бољка је живот младих. Они некако живе најизолованије. Зато ће им овај центар помоћи да се баве спортом, забаве и друже, али ће се и неколико њих запослити, што је можда најважније“, истакао је свештеник Вукић.

Далибор Јевтић је обишао и  кућу Здравка Николића у Осојану, на коју је јуна месеца ове године бачена бомба. Кућа Здравковића је  потпуно обновљена средствима Министарства за заједнице и повртак у Влади Косова.

Месна заједница Осојане је пре оружаних сукоба на Косову бројала 2450 Срба. Само село Осојане  је 1999.године било спаљено и уништено, а мештани протерани. Већ 2000.године, почео је први повратак у ово село, под шаторе. Данас у селу има нешто више од 300 Срба.

Анђелка Ћуп

Save