Козарев у Варшави: Угрожена основна људска и грађанска права Срба на КиМ

Заменик директора Канцеларије за КиМ Душан Козарев информисао је данас учеснике ОЕБС-овог самита „Људска димензија“ у Варшави о проблемима са којима се српски народ суочава на Косову и Метохији. Козарев је изнео бројне примере угрожавања основних људских и грађанских права и слобода.

Говорећи на панелу „Основне слободе, укључујући слободу кретања“, Козарев је истакао да ситуацију на Косову и Метохији и даље карактерише недостатак физичке и правне сигурности за Србе, посебно за интерно расељена лица која су се вратила или желе да се врате у своја предратна пребивалишта.

Заменик директора Канцеларије за Косово и Метохију је упозорио на чињеницу да је Србима и интерно расељеним лицима онемогућено да учествују у изради Нацрта Закона о косовској агенцији за упоређивање и верификацију имовине, због чега је тај текст недопустив и застрашујућ пример покушаја легализације отимања српске имовине.

„Постоје хиљаде случајева у којима су се Албанци путем фалсификоване документације уписивали у катастар као власници поседа интерно расељених лица. Уз све наведено, нису предвиђени никакви посебни механизми за обавештавање расељених лица о поступцима који се воде поводом њихове имовине“, рекао је Козарев.

Према његовим речима, још један метод одвраћања од повратка, посебно у региону Пећи, јесте пласирање информација у косовским медијима о подизању оптужница за ратне злочине против већег броја Срба, по правилу интерно расељених лица која су се пријавила за повратак.

Повратници су, како је нагласио, константно изложени нападима уз све чешћу употребу ватреног оружја и експлозивних направа, бележе се и чести напади на православна гробља и спомен-плоче отетим и убијеним цивилима, а и даље су присутни покушаји спречавања интерно расељених лица да обележавају верске празнике, као што је био случај у Ђаковици и Мушутишту.

„Посебно упозоравамо на институционалне покушаје одузимања имовине Српске православне цркве на Косову и Метохији. Објекти Српске православне цркве и даље су изложени исписивању графита ИСИС-а, пљачкама и оштећењима. Србија, између осталог, из тог разлога води кампању за спречавање пријема самопроглашеног Косова у Унеско“, рекао је Козарев.