Одбрана захтева изузеће албанског судије. Прекинуто рочиште по жалби на првостепену пресуду Оливеру Ивановићу.

Пред Апелационим судом у Приштини данас је прекинуто прво рочиште по жалби на првостепену пресуду лидера Г.И. СДП Оливера Ивановића. Рочиште је прекинуто јер је Ивановићева одбрана захтевала изузеће судије Дритона Мухаметија.

Један од адвоката из тима Ивановићеве одвране, Небојша Влајић је рекао да је захтев за изузеће судије Албанца принципијалан зато што одбрана сматра да судија не може бити објективан, као и да је мисија ЕУЛЕКС-а основана како би судила у међуетничим предметима.

Сматрамо да је захтев за изузеће албанског судије оправдан, односно, да судско веће чине међународни судије“, рекао је на почетку рочишта Ивановићев адвокат Небојша Влајић.

pristina-sudjenje

Међународни тужилац Ларс Агрен истакао је да тужилаштво нема приговора на састав судског већа које чине судије: Дритон Мухареми, Радоши Петров и Ана Беднарек.

Потпредседница Г.И. СДП  Ксенија Божовић изјавила је за медије да је са суђења изашла разочарана, јер, како је појаснила, Апелациони суд није размотрио два захтева одбране упућена у августу и  септембру.

„То говори о ефикасности судског система на Косову“, рекла је Божовићева.

Наредно рочиште у случају Оливера Ивановића, на коме ће се разматрати и жалбе адвоката још четворице Срба, у вези са оптужницом против лидера Г.У.СДП, заказано је за 11.октобар ове године. О жалби Оливера Ивановића на пресуду од девет година затвора, како је речено, расправљће се на наредним рочиштима.

Лидер Г.И. СДП Оливер Ивановић је непосредно пре почетка суђења довезен из Оркужног затвора у Косовској Митровици. Поред одрбране, суђењу које је било отворено за јавност присуствовале су и бројне новинарске екипе.