Ораховац: Покушај рушења спомен-плоче несталим новинарима

Непознати починиоци поново су покушали да сруше спомен-плочу киднапованим српским новинарима Радио Приштине Ђури Славују и Ранку Перенићу, коју су чланови Друштва новинара Косова и Метохије  и Удружења новинара Србије, пети пут за редом, 21. августа ове године,  поставили на месту њиховог нестанка у близини Ораховца.


ploca-2
Фото: ГрачаницаОнлајн

Како преноси извешач портала ГрачаницаОнлајн спомен-плоча није оштећена, нити је ишчупана из земље, како су то вандали чинили до сада, али је постоље искривљено и повијено уназад.

Крај места спомен-обележја уочљиви су трагови точкова, али и боје на металном носачу плоче, што доказује да је неко, највероватније аутомобилом, покушао је да је сруши.

Вандали су до сада више пута рушили и скидали спомен-плочу отетим новинарима, која је поново постављана 21.  августа ове године, када су чланови ДНКиМ и УНС-а обележили годишњицу њиховог нестанка.

tragovi-tockova
Фото:ГрачаницаОнлајн

Спомен-плочом, на којој на српском, енглеском и албанском језику пише: „ Овде су 21. августа 1998. године отете наше колеге Ранко Перенић и Ђуро Славуј. Тражимо их“, новинари подсећају надлежне косовске институције и међународне власти да судбина отетих новинара до данас није расветљена.

Ораховац: Покушај рушења спомен-плоче несталим новинарима

Слика са постављања спомен-плоче 21. август 2016.

Н. Брајовић: Институције неспремне да расветле судбину киднапованих новинара

Save