УНС и ДНКиМ: Пронаћи и казнити вандале који су покушали да сруше плочу несталим новинарима

Удружење новинара Србије (УНС) и Друштво новинара Косова и Метохије (ДНКиМ) најоштрије осуђују покушај рушења плоче несталим новинарима Радио Приштине Ђуру Славују и Ранку Перенићу који су отети 21. августа 1998. године на путу Велика Хоча – Зочиште и поново траже од међународних и косовских институција да открију ко из године у годину чини овај вандализам.

Непознате особе покушале су да поломе плочу пети пут, али у томе овога пута нису успеле. Плоча је искривљења и оскрнављена, а око ње се виде трагови возила.

УНС и ДНКиМ су ове године, на годишњицу нестанка колега, на месту где су последњи пут виђени пети пут поставили плочу на којој је на српском и албанском језику писало: „Овде су 21. августа 1998. нестали новинари.

Скрнављење места на ком су нестали новинари и рушење плоче сваки пут је пријављено полицији, али починиоци никада нису откривени.

УНС и ДНКиМ поново траже од  Еулекса и косовске полиције да коначно почну да одговорно раде свој посао и обавесте јавност шта су предузели како би били пронађени и кажњени киднапери новинара.

Славуј и Перенић су нестали када су кренули да ураде репортажу о повратку отетих монаха у манастир Зочиште, скренули на погрешан пут и прешли на територују коју је контролисала Ослободилачка војска Косова. Били су у аутомобилу „застава 128“ плаве боје који никада није пронађен.

УНС и ДНКиМ подсећају да је после нестанка Ђура Славуја и Ранка Перенића на Косову и Метохији до 2005. године нестало и убијено седам српских и албанских новинара и медијских радника.

Љубомир Кнежевић, новинар приштинског „Јединства“ и дописник „Политике“ отет је 6. маја 1999. године код Вучитрна у подножју планине Чичавица. Новинар и преводилац Александар Симовић нестао је 21. августа 1999. године у Приштини. Део посмртних остатака Симовића пронађен је у селу Обриње код Глоговца. Медијског радника Мила Буљевића отела је ОВК 25. јуна 1999. године недалеко од избегличког центра у Приштини. Новинар српске редакције Радио Косова Марјан Мелонаши нестао је у Приштини 9. септембра 2000. године. Момир Стокућа, фоторепортер, убијен је 21. септембра 1999. године у породичној кући у центру Приштине.

Међу убијеним новинарима на Косову и Метохији су и новинари листа „Бота сот“ Беким Кастрати (2001) и Бардиљ Ајети (2005). Ајети је убијен код села Бресалце недалеко од Гњилана. Убијен је из возила у покрету.