Први резултати „Нашег плана“ у Великој Хочи

„Наш план“, стратешки програмски оквир Канцеларије заменика премијера Владе Косова, Бранимира Стојановића, има главне активности усмерене на друштвено економски развој, интеграцију и регионални развој. У оквиру платформе, формиран је пројектни биро, а кренуле су и прве активности у општини Ораховац, тачније у Великој Хочи. Заједно са Канцеларијом заменика премијера, платформу „Наш план“, подржава и Канцеларија за заједнице при Кабинету премијера Косова, на чијем је челу Иван Томић.

Први резултати „Нашег плана“ у Великој Хочи

У згради Бизнис центра, у Грачаници, смештен је Пројектни биро, који функционише у оквиру „Нашег плана“, мултиетнички тим стручњака од 12 људи. Пројектни биро финансира Влада Краљевине Норвешке, преко Канцеларије за заједнице при Кабинету премијера. Вредност пројекта износи 25 000 евра, а носилац је Невладина организација „Комуникација за развој друштва“ (ЦСД). У тиму су правници, архитекте, грађевински инжењери, економисти. Милан Столић, координатор између НВО ЦСД и институција на терену, каже да се нада да ће се обезбедити и наставак финансирања тима, како би наставио да ради на изради пројеката, одоносно на конкретним решењима проблема, у циљу побољшања живота свих заједница на Косову. Општине Вучитрн, Обилић, Грачаница, али и остале, биће корисници пројеката овог бироа, односно платформе „Наш план“, каже Столић, који је и политички саветник заменика косовског премијера.

„Наша прва станица је Велика Хоча, као једна средина у којој живе претежно Срби. Покушали смо да помогнемо мештанима овог места у општини Ораховац да дођу до идејних решења пројеката, за које су они сами рекли да им је приоритет. То је: реконструкција школе, амбуланте, дома културе, изградња летње позорнице, идејно решење за базен, као и изградња рибљег ресторана за једног приватника, који се тренутно бави узгојем пастрмке“, рекао је Столић, наглашавајући да је смисао Пројектног бироа да помогне њудима да своју идеју преточе у пројекат, који се може предати донаторима.

Милена Здравковић, инжењер архитектуре, запослена у пројектном бироу „Нашег плана“, представила је идејна решења за седам пројеката у Великој Хочи.

„Оно о чему смо ми такође водили рачуна, јесте да се при изради идејних решења за све пројекте у Великој Хочи, водило рачуна о стилу изградње пројеката, односно да се не одступи од њене добро познате архитектуре“, истакла је Милена.

Велика Хоча са својом посебном архитектуром, привредни и духовни центар средњег века, а данас „енклава“, одакле нажалост људи све више одлазе, одише неком посебном топлином, када се у њу дође. Посебно сада, када је у јеку берба грожђа, којим је овај крај богат.

Први резултати „Нашег плана“ у Великој Хочи

Данас је Велика Хоча, захваљујући „Нашем плану“, добила нови прилазни пут, продубљено речно корито, речице која се често изливала и правила штету. Сада је та вода усмерена тако да се може користити и за поливање башта. Назире се и уређено шеталиште, којим ће мештани, али и чести гости и путници намерници, моћи да прошетају.

Новка Илић каже да одавно нико ништа није градио у Хочи.

„До сада нисмо  ништа имали. Сада ради се ово, ради се оно, Бога ми, добро. Значи ово нама много“, каже бака Новка.

„Многе ствари недостају нашем селу, али ми смо одлучили да прво урадимо пут, који је био у катастрофалном стању и очистиму ову реку. Видите, биће ту шеталиште са клупама, засадићемо дрворед. Све радимо у камену, како би до изражаја дошла аутентичност Велике Хоче“, прича мештанин Александар Мицић, захваљујући се људима који спроводе „Наш план“.

Ми додајемо, само да буде људи, да се заустави исељавање. Тренутно у Великој Хочи живи мало више од 500 људи.

„Стало је исељавање, хвала Богу“, каже Витомир Гарић, власник рибњака и ресторана „под ведрим небом“, како каже. „Услови живота су тешки. Ево ја имам троје деце, само сам једну кћерку посаол на факултет. За ово двоје немам пара. Када бих проширио овај бизнис и направио ресторан, то би био спас за мене и моју породицу. Ево, сада су ми урадили тај пројекат, ако Бог да, помоћи ће ми, обећали су, а ја сам мајстор, сам ћу да радим“, прича Витомир, коме је пројектни биро „Нашег плана“, завршио пројекат за изградњу ресторана површине 90 квадрата, а ускоро ће му пронаћи и донатора.

Први резултати „Нашег плана“ у Великој Хочи

Улога платформе „Нашег плана“, при кабинету заменика премијера Бранимира Стојановића, јесте да осим израде пројеката, пронађе и средства за њихово спровођење, каже Милан Столић. Тренутно је, по његовим речима, обезбеђено 309 000 евра, преко Министартсва за економски развој Косова, за изградњу водовода у Великој Хочи. После завршетка пројеката у Великој Хочи, активности „Нашег плана“ почињу у селим општина Обилић и Вучитрн, у секторима инфраструктире, пољопривреде, здравства и школаства, али се неће запоставити ни туризам, спорт и култура, а такође је урађено и архитектонско и грађевинско решење за спортско игралиште у албанском селу Ашане,  у општини Грачаница.

Анђелка Ћуп