Час са Соњом Ђекић о раду на документарном филму

Једноипочасовни разговор са Соњом Ђекић представља оно што се у свету документарног филма данас најчешће назива „мастер-клас“, тј. интерактивно предавање током којег ће ауторка говорити о раду на својим дугометражним документарним филмовима и ауторском поступку, илуструјући то инсертима и одговарајући на питања слушалаца.

Час са Соњом Ђекић намењен је младим људима који се занимају за документарни филм, али и онима који се професионално баве медијима и документарним жанром у ширем смислу.

Соња Ђекић (девојачко презиме Благојевић), рођена је 1980. у Београду, где је дипломирала на Факултету драмских уметности, смер филмска и ТВ режија. Аутор је разнородних телевизијских емисија, асистент режије на бројним рекламама, већ деценију део продуцентског тима фестивала документарног филма „7 величанствених“ у Београду. Своје документарне пројекте, приказане и награђиване на бројним фестивалима у земљи и широм света, потписује и као сценариста, сниматељ, продуцент и монтажер.

Соња Ђекић је од 2013. године и селектор Фестивала документарног филма и телевизијских форми „Графест“, па је ово прилика и да најавимо нови, пети по реду фестивал који ће се ове године одржати од 5. до 7. децембра у Дому културе Грачаница, и да позовемо све ауторе са простора Косова и Метохије да што пре пријаве своје радове за такмичарски програм.

„Мој друг Србија“ снимљен 2008. је филмски портрет кловна Џо Маме, али истовремено и портрет Србије кроз коју овај становник Сан Франциска путује, боравећи у Београду, Гучи, селу у Мачви и у разним местима на Косову и Метохији.

Филм „КОСМА“ снимљен 2013. године представља комплексан колаж свакодневног живота на Косову и Метохији кроз рад пет радио станица из мреже „КОСМА“. Оба ова филма, иако веома различите структуре, имају изразит посматрачки стил, док је пројекат на којем ауторка тренутно ради на граници експеримента и реконструкције: „Спелеонаут“ је прича о непревазиђеном рекордеру у пећинском самовању у пећини на југоистоку Србије пре скоро пола века, баш у време када је цело човечанство било загледано у небо где је човек ступао на Месец.

Час са Соњом Ђекић ће бити одржан у Дому културе Грачаница 07.10.2016. године у 09:30.