Друга група стажиста завршила шестомесечну праксу

Уверења о заврешеној шестомесечној пракси, данас су другој генерацији  стажиста, у Грачаници уручили  директор Канцеларије за питања заједница у Влади Косова, Иван Томић и амбасадор Норвешке на Косову, Пер Странд Сјастад.

Иван Томић је истакао да у складу са својим мандатом, Канцеларија за питања заједница наставља да активно решава проблеме и изазове са којима се суочавају припадници невећинских заједница, од обезбеђивања основних средстава за живот, преко инфраструктурних пројеката, пројеката подршке невладиним организацијама и медијима, као и давања савета Влади када је реч о креирању политике за заједнице.

„Сведоци смо велике стопе незапослености која погађа цело друштво, а највише припаднике невећинских заједница. Заједно са Амбасадом Норвешке креирали смо програм стажирања као начин да повећамо запосленост невећинских заједница, њихову запосленост у јавним институцијама, јер упркос законском оквиру који прописује најмање 10%, тај проценат још увек није достигнут“, рекао је Томић, подсетивши да је успешно започет и процес верификације диплома, те да сада „нема препрека да се учине напори како би се побољшала присутност заједница у јавним институцијама и компанијама“.

Амбасадор Норвешке на Косову Пер Странд Сјастад је рекао да је један од главних задатака сваког друштва образовање и оспособљавање младих, те да је стога и његова земља врло радо подржала овај програм Канцеларије за заједнице, јер су како је истакао, млади будућност и стуб напредка једног друштва.

Друга група стажиста завршила шестомесечну праксу

„Ово је важан програм Канцеларије за питања заједница. Амбасада Норвешке је пријатељ Косова и врло често подржавамо настојања за јачање економских и образовних процеса. Подржали смо обе групе стажиста, и ону прву која је стажирање завршила у марту 2015. године и ову која завршава данас. Задовољан сам да сте сви врло успешно завршили стажирање. Желео бих да нагласим да је пракса врло корисна, ту се упознајете са радом, али и са споственим потенцијалима за рад“, казао је амбасадор Странд Сјастад и додао да ће Амбасада Норвешке размотрити наставак овог пројекта и за 2017. годину у зависности од средстава које ће имати на распологању.

Програм стажирања пружа младима могућност упознавања са радом институција и помаже у стицању неопходног искуства, додао је Иван Томић. „Нећемо одустати од подсећања да закони постоје да би се поштовали и очекујемо да се предузму конкретни кораци на том путу. Програмом стажирања подсећамо институције управо на ту чињеницу“, нагласио је директор Канцеларије за заједнице при Кабинету премијера Косова

У обе групе стажирања, 2015. И 2016. године, по 100 студената и дипломаца, обављало је шестомесечну праксу у некој институцији. Поред јавних институција,  стажисте су радно искуство стицали и у невладиним организацијама и медијима.

Анђелка Ћуп