Druga grupa stažista završila šestomesečnu praksu

Uverenja o zavrešenoj šestomesečnoj praksi, danas su drugoj generaciji  stažista, u Gračanici uručili  direktor Kancelarije za pitanja zajednica u Vladi Kosova, Ivan Tomić i ambasador Norveške na Kosovu, Per Strand Sjastad.

Ivan Tomić je istakao da u skladu sa svojim mandatom, Kancelarija za pitanja zajednica nastavlja da aktivno rešava probleme i izazove sa kojima se suočavaju pripadnici nevećinskih zajednica, od obezbeđivanja osnovnih sredstava za život, preko infrastrukturnih projekata, projekata podrške nevladinim organizacijama i medijima, kao i davanja saveta Vladi kada je reč o kreiranju politike za zajednice.

„Svedoci smo velike stope nezaposlenosti koja pogađa celo društvo, a najviše pripadnike nevećinskih zajednica. Zajedno sa Ambasadom Norveške kreirali smo program stažiranja kao način da povećamo zaposlenost nevećinskih zajednica, njihovu zaposlenost u javnim institucijama, jer uprkos zakonskom okviru koji propisuje najmanje 10%, taj procenat još uvek nije dostignut“, rekao je Tomić, podsetivši da je uspešno započet i proces verifikacije diploma, te da sada „nema prepreka da se učine napori kako bi se poboljšala prisutnost zajednica u javnim institucijama i kompanijama“.

Ambasador Norveške na Kosovu Per Strand Sjastad je rekao da je jedan od glavnih zadataka svakog društva obrazovanje i osposobljavanje mladih, te da je stoga i njegova zemlja vrlo rado podržala ovaj program Kancelarije za zajednice, jer su kako je istakao, mladi budućnost i stub napredka jednog društva.

Druga grupa stažista završila šestomesečnu praksu

„Ovo je važan program Kancelarije za pitanja zajednica. Ambasada Norveške je prijatelj Kosova i vrlo često podržavamo nastojanja za jačanje ekonomskih i obrazovnih procesa. Podržali smo obe grupe stažista, i onu prvu koja je stažiranje završila u martu 2015. godine i ovu koja završava danas. Zadovoljan sam da ste svi vrlo uspešno završili stažiranje. Želeo bih da naglasim da je praksa vrlo korisna, tu se upoznajete sa radom, ali i sa spostvenim potencijalima za rad“, kazao je ambasador Strand Sjastad i dodao da će Ambasada Norveške razmotriti nastavak ovog projekta i za 2017. godinu u zavisnosti od sredstava koje će imati na raspologanju.

Program stažiranja pruža mladima mogućnost upoznavanja sa radom institucija i pomaže u sticanju neophodnog iskustva, dodao je Ivan Tomić. „Nećemo odustati od podsećanja da zakoni postoje da bi se poštovali i očekujemo da se preduzmu konkretni koraci na tom putu. Programom stažiranja podsećamo institucije upravo na tu činjenicu“, naglasio je direktor Kancelarije za zajednice pri Kabinetu premijera Kosova

U obe grupe stažiranja, 2015. I 2016. godine, po 100 studenata i diplomaca, obavljalo je šestomesečnu praksu u nekoj instituciji. Pored javnih institucija,  stažiste su radno iskustvo sticali i u nevladinim organizacijama i medijima.

Anđelka Ćup