Завршена друга ОЕБС-ова академија дијалога за младе жене из Приштине и Београда

Друга ОЕБС-ова академија дијалога за младе жене лидере из Приштине и Београда у склопу иницијативе ,,Следите нас”  одржана је од 30. септембра до  9. октобра у Штат Шлајнингу у Аустрији и окупила је 23 младе активисткиње из грађанског друштва и омладинских организација, као и студенткиње и професионалце како би се разговарало о улози жене у политици и изградиле мреже за јавно заговарање. Академија је имала за циљ да подстакне ове младе жене да заузму снажнију улогу у промовисању права жена те дају свој допринос у помирењу, саопштава Служба за информисање ОЕБС-а на Косову.

Кроз комбинована предавања које је одржало међународно академско особље, затим активности изградње мира на отвореном, полазнице академије су стицале знања о посредовању, техникама анализе и решавања конфликта и укључиле су се у играње улога са конкретним примерима случајева из ЕУ и Западног Балкана.

Заменица шефа Мисије ОЕБС-а на Косову, Паиви Никандер, поделила је сертификате учесницама и рекла да је поносна што види групу јаких, посвећених младих жена које су одлучиле да превазиђу све препреке и раде заједно.

,,Оне су будућа генерација лидера и биће у стању да унесу потпуно нову перспективу у решавању проблема из прошлости и да се суоче са изазовима из садашњости”, рекла је Никандер.

Ову академију је организовала Мисија ОЕБС-а на Косову у сарадњи са Мисијом ОЕБС-а у Србији, у склопу напора да се повећа учешће жена у дијалогу и решавању конфликата, као и у процесима доношења одлука. Ове две мисије су 2012. године покренуле иницијативу ,,Следите нас’’, као дијалог између истакнутих жена из Приштине и Београда, а иницијатива окупља посланице, припаднице академске заједнице, грађанског друштва и средстава јавног информисања из оба друштва.

 

А.Ћ.