Почиње изградња станова у Сувом Долу

Камен темељац за две стамбене зграде, површине од 540 квадратних метара, са по четири индивидуалне стамбене јединице, данас је у Сувом Долу код Липљана, положио градоначелник Грачанице, Владета Костић. Нови станови, површине 50 и 60 квадратних метара, реализација социјалне карте коју је општинска админиситрација израдила, биће додењени младим брачним паровима и социјално угроженим породицама.

„Објекти ће бити намењени за социјалне случајеве, али не појединачно, већ за младе брачне парове, првенствено оне са децом и неће се делити јавним конкурсом, како је то било раније, у сарадњи са различитим министарствима. Станови ће се додељивати на основу општинске социјалне карте, која је урађена, али која ће бити и дорађена у току следеће године“, истакао је Костић. Он је рекао да је општина за следећу годину кодирала средства за још оваква два типска објекта.

Почиње изградња станова у Сувом Долу

„Мислим да је ово одличан пример како једно мало насеље може да прерасте у веће и урбано“, закључио је председник општине Грачаница, напомињући да се у овом делу општине Грачаница, деценијама није ништа улагало нити градило.

Пројекат изградње две стамбене зграде у Сувом Долу, радили су студенти архитектуре Факултета техничких наука Приштинског универзитета са привременим седиштем у Косовској Митровици и сарадња између општине Грачаница и младих стручњака ће бити настављена, поручио је Владета Костић.

„Заједнички пројекти се реализују тако што студенти дају идејне предлоге за наше пројекте, а затим постоји комисије која одређује који је пројекат најприхватњивији. Иначе, водили смо рачуна да ове зграде које градимо не ремете сеоски амбијент“, рекао је градоначелник Грачанице.

Идејни предлог, који је по оцени комисије био најбољи и на основу кога се граде стамбене зграде у Сувом Долу, урадио је Елдин Адеми из Призрена, студент треће године архитектуре Факултета техничких наука у Митровици.

Почиње изградња станова у Сувом Долу

„Не могу да опишем своје одушевљење што је баш мој пројекат најбољи, а то је и мој први пројекат. То је за мене једно велико искуство и огроман успех. Срећан сам што је победило моје идено решење“, рекао је Елдин, захваливши се свима који су му помогли.

Градоначелник Грачанице је Елдину Адемиу уручио захвалницу и мобилни телефон,а захвалницу је уручио и доценту архитектуре Факултета техничких наука из Косовске Митровице, Саји Косановић, која је била на челу тима студената. Иначе, Саја Косановић, чији су студенти израдили и идејно решење за туристучки инфо- центар у Грачаници, рођена је у Сувом Долу.

Почиње изградња станова у Сувом Долу

„Ја данас осећам дупло задовољство и част ми је да ја, као неко ко је пореклом одавде, имам ту могућност да допринесем развију овог краја и овог села. Такође, задовољство је радити са студентима, а то је и наш позив. Посебно је лепо када студенти имају могућност да оно што су направили у учионици, тај свој пројекат могу и да реализују. То је још увек ретко за њих и самим тим једна специјална прилика“, рекла је професорка Косановић, истакавши да су конкурсни пројекат „Социјално становање за Суви До“, радили студенти треће и четврте године одсека архитектуре Факултета техничких наука у Косовској Митровици

Изградњу прве две стамбене зграде у Сувом Долу, финансира општина Грачаница, а вредност пројекта износи 158 000 евра. Село је скоро добило и нови асфалтни пут и сву пратећу инфраструктуру, изграђен је водовод, почела је изградња спортске хале и партерно уређење школског дворишта, ограђено је обданиште и реконструисан је Дом здравља.

А.Ћ.