ЕУ: Дијалог није заснован на ултиматуму

Дијалог Београда и Приштине никада није био, нити ће бити заснован на ултиматумима, речено је данас Тањугу у Европској комисији, поводом нових захтева којима Приштина условљава наставак дијалога. План о наредној фази дијалога, који је Едита Тахири у среду представила у Приштини, заправо је стари документ који је још пред више од две године саставила косовска влада, речено је Тањугу у Европској Комисији, и истакнуто да се дијалог две стране не заснива на ултиматумима.

У комисији још оцењују да је иступ Тахири у јавности намењен унутрашњој употреби.
„Дијалог Београда и Приштине никада није био, нити ће бити заснован на ултиматумима“, речено је Тањугу у Европској комисији, поводом нових захтева којима Приштина условљава наставак дијалога.

У Европској комисији су прецизирали да је фокус дијалога у овом тренутку на примени онога што је већ договорено.
„Тренутно се не разговара о ономе што ће после бити“, нагласили су за Тањуг у Комисији.

Дипломатски извори блиски преговарачком процесу Београда и Приштине у Бриселу наводе да је „план о наредној фази дијалога“, који је Едита Тахири јуче представила косовском парламентарном Одбору, заправо стари документ.
„Тај документ је још пре више од две године саставила косовска влада у оквиру консултација о томе како они виде дијалог са Београдом и о темама које би они желели да покрену“, навео је Тањугов извор.

Да би такви предлози, који долазе и Београда и од Приштине, постали и званичне теме дијалога потребно је, истиче, да се и Београд и Приштина о томе претходно сагласе.
„Теме које је Тахири поновила пред косовским парламентом, као и поновно прејудицирање исхода дијалога, првенствено је намењено за унутрашњополитичке прилике на Косову“, тврди исти извор.

Начелно, понавља се, у процесу нормализације односа Београда и Приштине увек је у питању дијалог, а не ултиматуми. Додаје се такође да су параметри дијалога јасно одређени, а званичан став Брисела јесте да се у оквиру дијалога разговара о темама о којима се претходно договоре обе стране.

У Европској комисији у овом тренутку не желе да прејудицирају о чему ће се разговарати у наставку дијалога о нормализацији односа. Поставља се, кажу, питање зашто говорити о следећој фази када није примењено ни све што је од сада договорено у дијалогу.

 

Извор: Танјуг