Руководство општине Зубин Поток: саопштење

Општина Зубин Поток
Општина Зубин Поток

У нашу редакцију јутрос је стигло саопштење, које је са своје имејл адресе послао Срђан Вучинић, директор Одељења за економски развој општине Зубин Поток и особа задужена за контакт са јавношћу у овој општини. Оптужујући косовске власти да према Србима и одлукама у Бриселу предузимају  „арогантно -деструктивне мере“, локална администрација општине Зубин Поток каже да ће, уколико се оне наставе, потпуно прекинути сарадњу са централним косовским институцијама и да ће одборници вратити своје мандате грађанима, који су их изабрали.

Срђан Вучинић у имејлу моли медије да саопштење објаве у целости и због тога га ми објављујемо, онако како је написано.


Руководство општине Зубин Поток
С А О П Ш Т Е Њ Е
Интеграција цивилне заштите са подручја северног Косова и Метохије у привремене институције тзв. Косова, требао је да буде један од првих правих показатеља примене Бриселског споразума, али и показивање добре воље и жеље за компромисом, како Владе Србије, тако и општинских руководстава северних, српских општина.
Влада тзв. Косова, конкретно МАЛС (Министарство локалне самоуправе), до данас није испоштовала овај договор и није у потпуности спровела поменути процес интеграције припадника, сада већ расформиране цивилне заштите. Двадесетак младих људи, захваљујући опструкцији и опортунизму, оклевању и свесној индоленцији поменутог министарства, остали су већ годину дана без права на лични доходак.
Константни напори, интервенције и указивање на проблем од стране општинских руководстава четири општине са севера нису уродили плодом. Поред овог проблема, Влада тзв. Косова је у безброј наврата прекршила Бриселски споразум, показала недоследност у постигнутим договорима и свесно, на штету становника северног Косова и Метохије, спроводила политику нетрпељивости, нетолеранције и неразумевања до граница крајње дискриминације. Одлагање извршења буџета, константно умањење средстава за капиталне инвестиције и опструкција исплате фонда за север су само неке у низу политичких притисака и уецена које без устручавања спроводе косовске власти.
Општинско руководство општине Зубин Поток, поводом ових и сличних арогантно-деструкривних манира тзв. Косовске владе најоштрије исказује свој протест и покрајинским властима у Приштини указује на последњу опомену пред тотални раскид односа. Наиме, одборници ће вратити своје мандате народу и неће више моћи да контролишу нагомилани бес који ће кулминирати новим барикадама и изливима непопуларних метода.
Овим путем, обраћамо се и свим релевантним међународним факторима на подручју Косова и Метохије, да уложе своју моћ и ауторитет, како би се сачувао мир и стаболност на северу Косова и Метохије.
Такође се обраћамо и општинама Лепосавић, Севена Митровица и Звечан, да се са овим саопштењем солидаришу, како би се избегао хаос, анархија и евентуално насиље, већ да и даље заједно радимо на подизању квалитета живота на подручју. како севера, тако и целог Косова и Метохије.

А.Ћ.