Ђурић у Бејруту: Бранећи свој интегритет Србија брани међународно право

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић данас је у Либану учествовао на међународном форуму „Дијалог и најбоља пракса – 2016. Мир, стабилност, просперитет“, у оквиру којег је одржан округли сто посвећен дијалогу Београда и Приштине.

На округлом столу, на којем је учествовала и министарка за дијалог у привременим институцијама самоуправе у Приштини Едита Тахири, Ђурић је указао на значај дијалога Београда и Приштине за превазилажење изазова са којима се свакодневно суочавају сви који живе у покрајини, као и чињеницу да позиција Србије по питању статуса њене јужне покрајине јесте одговоран став са широким геополитичким реперкусијама.

„Бранећи свој интегритет у случају Косова и Метохије, Србија не штити само своје интересе већ и међународно право и доприноси спречавању тога да вирус сепаратизма и отцепљивања територија на којима живе националне мањине унесе хаос у међународни поредак“, објаснио је Ђурић.

„Иако се Београд и Приштина не слажу око много тога,  верујем да можемо да створимо трајни мир задржавајући наше ставове по питању статуса. Докле год се разговара постоји светло на крају тунела“, рекао је Ђурић.

Главни преговарачи Београда и Приштине су на округлом столу разговарали у конструктивној атмосфери, уз експлицитне изразе поштовања и уважавања, иако је неслагање око историјских чињеница изазвало веома динамичну полемику, у којој је Ђурић изразио незадовољство због тумачења Едите Тахири да Албанци нису волели Јосипа Броза Тита због југословенског карактера његове антифашистичке борбе и њене тврдње да је Албанцима најбоље било под Немачком јер су у том периоду сви они живели у једној држави.

Међународни форум „Дијалог и најбоља пракса – 2016. Мир, стабилност, просперитет“ организовали су либански „Нотр Дам универзитет“ и покрет цивилног друштва „Либанска иницијатива за дијалог“, а међу учесницима и у публици били су представници академске заједнице – професори, истраживачи и студенти, као и верски лидери хришћана и муслимана, активне и пензионисане дипломате, чланови организација цивилног друштва и новинари.

Форуму су присуствовали и амбасадор Републике Србије у Либану Емир Елфић и министар саветник у Министарству спољних послова Србије Александар Ристић.