Oпштина Грачаница прва притекла у помоћ поплављеном Прилужју

Фото: Информативна служба општине Грачаница
Фото: Информативна служба општине Грачаница

Општина Грачаница је прва  притекла у помоћ мештанима поплављеног Прилужја, саопштила је Информативна служба општине Грачаница, а градоначелник Владета Костић, обишао је поплављено подручје, уручивши помоћ мештанима.

Прва неопходна помоћ мештанима поплављеног Прилужја, уручена је у преподневним часовима  када су представници општине Грачаница мештанима донели чизме, муљне пумпе и џакове за песак.

Председник општине Грачаница, Владета Костић, обишао је у поподневним часовима поплављено подручје и домаћинства у Прилужју, како би на лицу места видео какава је ситуација након незапамћених поплава. Том приликом, мештанима Прилужја је довезено  3.600 литара пијаће воде, а већ сутра ће бити допремљено још 4.000 литара.

Фото: Информативна служба општине Грачаница
Фото: Информативна служба општине Грачаница

„Добили смо позив од представника Прилужја да им је преко потребна помоћ зато што је дошло до великих изливања река Лаб и Ситница. Оно што смо интервентно могли да урадимо јесте да смо у року од двадесет минута допремили чизме, муљне пумпе и другу помоћ“, рекао је Костић.

За разлику од Прилужја,  општина Грачаница ове године није имала већих проблема са набујалим потоцима и изливањем река,  захваљујући, како је рекао Владета Костић, предузетим превентивним мерама, када је на десетине километара речних корита очишћено, продубљено и проширено и подигнути бедеми.

„Општина Грачаница има искуства када су овакве непогоде у питању. Ми смо санирали стање на нашој територији, где смо имали мањих проблема, мислим на поплаве  у Лапљем Селу, а  сада је приоритет општине Грачаница, иако то није њена надлежност, да помогнемо мештанима Прилужја”, додао је председник општине Грачаница.

Фото: Информативна служба општине Грачаница
Фото: Информативна служба општине Грачаница

Након обилних падавина, у Прилужју је ситуација алармантна због изливања река. Поплављено је око 200 домаћинстава, људи покушавају да изпразне воду из својих кућа, а најкритичнија ситуација је на улазу у село из правца Племетине. Мештани кажу да је вода и раније долазила, али да овакве поплаве нико не памти и да су им у овом тренутку најпотребније гумене чизме, јер је готово цело село под водом. Мештани су своје породице евакуисали код рођака и пријатеља, а на надлежне институције апелују да им помогну.

„Захваљујем се председнику Костићу и општини Грачаница на помоћи. Општина Грачаница нам је јутрос прва притекла у помоћ и донела све што је у њиховој моћи, пумпе, чизме, воду, џакове. Нон-стоп су ту и кординирају са нама. Иако и они имају проблема, притекли су нам  у помоћ. Такође, и комшије су нам притекле у помоћ“,нагласила је Јадранка Симић, испред Кризног штаба Прилужја, захваливши се свима на помоћи.

Владета Костић је обећао мештанима Прилужја сву неопходну помоћ у оквирима могућности општине Грачаница.

А.Ћ.