Регионални сајам предузетништва у Грачаници

Фото ГрачаницаОнлајн: Регионални сајам предузетништва у Грачаници

Општина Грачаница и Агенција за регионални развој, организовале су у Грачаници једнодневни сајам малих и средњих предузетника. На сајму учествује 30 излагача, а сајам подржава Канцеларија Европске уније на Косову. Изложени су пољопривредни производи, храна, пиће, ручни радови, сувенири.

Владета Костић, председник општине Грачаница, поздравио је излагаче, захваливши се Европској унији и Агенцији за регионални развој, што су изабрали баш Грачаницу за домаћина сајма, јер Грачаница, како је рекао, и јесте отворена општина за све људе добре воље, посебно за оне који међусобним повезивањем и сарадњом, раде на побољшању и подизању стандарда живота свих грађана на Косову, без обзира које су националности.

Фото ГрачаницаОнлајн: Градоначелник Грачанице Владета Костић
Фото ГрачаницаОнлајн: Градоначелник Грачанице Владета Костић

„Ништа не може да спречи предузетнике да размењују искуства, да сарађују и излажу своје производе. Просто је невероватно да живимо једни поред других, а да ништа не знамо једни о другима и можда ће зли језици да нам се смеју зато што смо зачетници у овом послу. Али, једно је сигурно, општина Грачаница ће остати доследна на путу сарадње и побољшања живота грађана, а овај сајам је само почетак“,истакао је градоначелник Костић.

На једном од штандова, понуђени су ручни радови жена из удружења „Отворена врата“, које окупља самохране мајке и жене инвалиде. „Израдом ручних радова и њиховом продајом, жене које су наше чланице издржавају фамилију. Интересовање за ручни рад је велико, али продаја баш и не иде. Зато су нам овакви сајмови потребни“, каже представница овог удружења, Фахрија Сељими из Приштине.

Фото ГрачаницаОнлајн: Фахрија Сељими
Фото ГрачаницаОнлајн: Фахрија Сељими

Из Гуштерице, са месним прерађевинама, дошао је Донко Столић „Шкурт“, који се производњом меса и месних прерађевина бави преко четрнаест година, а фарму свиња је имао и много пре тога. Тренутно у турнусу гаји око 200 комада свиња и преко 3000 товних пилића у једном турнусу.

“Запошљавамо преко 30 радника, али је проблем јер млади неће да раде овај посао. Траже нешто лакше. Такође, проблем је што никада до сада нисам добио никакву донацију, а било је периода када сам имао 5000 евра месечну рату кредита. Хвала Богу, сада је добро“, прича Донко, додајући да на оваквим сајмовима може да се успостави доста пословне сарадње.

Фото ГрачаницаОнлајн: Донко Столић
Фото ГрачаницаОнлајн: Донко Столић

„Косово је богато лековитим биљем, само треба пуно рада, воље, али наравно и знања како би се оно сакупило. Моја фирма „99 луле“ ( 99 врста цвећа) се већ неколико година бави сакупљањем и прерадом лековитог биља и може да се живи од тога, ако неко жели да ради, а ко не жели да ради, не може ни од чега да живи“, тврди један од излагача, Кадри Буњаку из Кишнице, који у сезони запошљава између двадесет и тридесет радника.

Влада Косова је у оквиру Националне стратегије за развој издвојила посебан буџет за развој малих и средњих предузећа која се баве производним делатностима, а 50% тог буџета је предвиђено за жене предузетнице, рекла је на отварању сајма у Грачаници, заменица министра за економски развој, Беса Зогај Гаши, позвавши све предузетнике да се више интересују за програме и донације Владе Косова:

Фото ГрачаницаОнлајн: Беса Зогај Гаши
Фото ГрачаницаОнлајн: Беса Зогај Гаши

„Организација оваквих сајмова који промовишу производе и производњу, повезани су циљем Владе Косова, а то је повећање домаће производње“.

Службеник за економски развој у канцеларији Европске уније на Косову, Миха Пезељ, обећао је даљу подршку Европске уније отварању успешних малих и средњих предузећа, која ће се бавити производњом, али и проширењу оних бизниса који су се показали успешним: „Косово се суочава са различитим изазовима када је у питању производња, посебно јер косовски производи нису довољно познати. Овакав догађај, као овај данас, на коме имамо 30 биниса из читавог региона, из свих општина, говори нам о томе да имамо доста добрих малих бизниса на Косову, а ти мали бизниси су важни за отварање већих, а овакви догађаји помажу промоцији квалитета производа“.

Фото ГрачаницаОнлајн: Миха Пезељ
Фото ГрачаницаОнлајн: Миха Пезељ

Овакви сајмови су јединствена прилика за произвођаче да се окупе на једном месту, не само да изложе своје производе, већ и да успоставе пословне контакте у циљу будуће сарадње, истакла је Мрика Мацуље, извршни директор регионалне агенције за развој: „Организовањем овог сајма у Грачаници, АРДА (Агенција за економски развој) доказује спремност да пружи подршку свим предузећима, без обзира на њихову верску, етничку или политичку припадност“, закључила је Мацуље.

Фото ГрачаницаОнлајн: Мрика Мацуље
Фото ГрачаницаОнлајн: Мрика Мацуље

Један од излагача на регионалном сајму, била је и Туристичка организација Грачанице, са понудом туристичких капацитета и сувенирима, као и са промотивним материјалом за даљи развој туризма, који је један од стубова економског развоја општине Грачаница.

А.Ћ.