50 година фудбалског клуба „Раднички“ из Велике Хоче

Фото ГрачаницаОнлајн: Ф.К. Раднички Велика Хоча
Фото ГрачаницаОнлајн: Ф.К. Раднички Велика Хоча

Фудбалски клуб „Раднички“ из Велике Хоче, прославио је данас 50 година од оснивања. У тешким условима, у изолацији, мештани овог изолованог српског села на Косову и Метохији, не посустају, решени да остану на својим имањима. Данас су жељу за опстанком показале две фудбалске утакмице, одигране на сеоском стадиону. Две поставе петлића и две поставе ветерана из Велике Хоче, одмериле су своје фудбалско знање и умеће, у знак сећања на давну 1966. годину, када се овде окупила прва група фудбалера из овог дела Метохије.

Председник клуба „Раднички“, Александар Мицић, каже да је ово велики јубилеј и за средине у којима се живи „нормално“ и да победе нису толико важне, колико је важно организовати мештане, а посебно младе у Великој Хочи.

„Ми морамо да поштујемо оно што су наши дедови и очеви постигли оснивањем овог клуба и наравно, захвални смо им на томе. Трудимо се колико је у нашој моћи, да то одржимо, иако је било тешких тренутака, и за време и после рата. Тешко смо преживаљавали и материјално и финансијски, али срећом, уз добру вољу, успели смо да опстанемо. Наравно, не треба прекидати, треба се и даље борити за још боље услове за играче“, истакао је Мицић.

Фото ГрачаницаОнлајн: Александар Мицић
Фото ГрачаницаОнлајн: Александар Мицић

Боље услове за нормалан живот на својим огњиштима на Косову и Метохији, Срби одавно очекује. После свега преживљеног, то су ваљда и заслужили. И Срби у Великој Хочи очекују боље сутра, безбедан живот и мирно окружење у коме ће живети, радити и наравно, бавити се спортом. Од својих представника у косовским институцијама очекују да се максимално потруде и да им помогну. Заменик премијера Владе Косова, Бранимир Стојановић, обећао је да ће са својим колегама учинити све што је у њиховој моћи да мештанима Велике Хоче обезбеде нормалан живот. Без спорта, нема ни нормалног живота, рекао је Стојановић на прослави педесетогодишњице „Радничког“.

„Традицију бављења спортом, која постоји и у овом месту, као и у многим нашим местима на Косову и Метохији, ваља чувати. Традиција нас учи многим стварима. Осим тога како се некада у спорту радило, учи нас и да никада није било лако. И ти људи који су тада пре 50 година регистровали овај клуб, сигурно нису имали идеалне услове, као што их и данас нема, али то њих није поколебало и нису размишљали да ли треба или не треба да се посвете изградњи тог спортског друштва. Тако и ови људи данас, уопште не оклевају да ли ће или неће, без обзира на то колико су услови тешки, да истрају, да одрже ту спортску активност, јер је она од виталног значаја за њих“, нагласио је Стојановић, обећавши максималну помоћ и подршку.

Фото ГрачаницаОнлајн: Ф.К. Раднички Велика Хоча
Фото ГрачаницаОнлајн: Ф.К. Раднички Велика Хоча

Маврић Станимир, секретар клуба и тренер пионира и кадета, фудбалског клуба из Велике Хоче показујући рукама на скромно фудбалско игралиште, истиче огромне проблеме са којима се фудбалери срећу у овом делу Косова и Метохије, али каже да су чврсто решени да традицију клуба сачувају:

Фото ГрачаницаОнлајн: Маврић Станимир
Фото ГрачаницаОнлајн: Маврић Станимир

„Ми покушавамо на све начине да децу што више доведемо на овај овде терен.  Посебно су заинтересована деца до осмог разреда, имамо око двадесеторо деце која похађају школу овде у Хочи, радимо у тешким условима, али покушавамо да нађемо мало средстава и да посебно подмладак подигнемо на мало виши ниво“.

„У Великој Хочи су поникли многи познати фудбалери, као што је покојни голман Вукадиновић, Арсич из Чукаричког“, прича фудбалски ветеран из Велике Хоче, Стајко Спасић, који је у „Радничком“ играо  од 1971. до 1976. године.

Фото ГрачаницаОнлајн: Стајко Спасић
Фото ГрачаницаОнлајн: Стајко Спасић

Поводом педесотогодишњице фудбалског клуба „Раднички“, у Виници Светог Стефана, у Великој Хочи, отворена је и изложба слика бивших  фудбалера и чланова управе. Свима који су помогли и помажу фудбалерима, додељене су захвалнице, а међу добитницима је и заменик кососвског премијера, Бранимир Стојановић.

И данашњи јубилеј није могао да прође без проблема. Тако је почетак церемоније одложен за скоро читав сат, због нестанка електричне енергије.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Анђелка Ћуп

Save