Прикупљање потписа за измештање сточне пијаце

НВО „Грачаничка иницијатива за одрживи развој“ (ГИОР) покренула је иницијативу за измештање сточне појаце из Доситејеве улице у центру Грачанице, као и за проналажење нове локације где би се она могла сместити.

Акција прикупљања потписа мештана организована је данас пре подне у непосредној близини сточне пијаце.

sta43223
Прикупљање потписа грађана, Фото:ГрачаницаОнлајн

Како су организатори појаснили, они немају ништа против продаваца и сточара, али им смета отпад и смеће које после затварања пијаце остаје иза продаваца.

„Циљ наше кампање је да се сточна пијаца измести из овог дела Грачанице, пре свега јер је постављена на паркингу за аутомобиле. Када је ту гужва нико улицом не може да прође, ни они који овде живе ни они који продају ни они који купују, а да не помињем смеће које остане по затаварању пијаце“, каже Иван Тодоровић из ГИОР-а.

Тодоровић истиче да њихова акција није усмерена против продаваца на сточној пијаци:

„Ми немамо ништа против људи који продају стоку и који се муче да зараде неки динар више, наш циљ је да и они дођу и подрже акцију за измештање сточне пијаце на неку бољу локацију“.

За сада ни представници ГИОР-а ни надлежни из Одељења за урбанизам општине Грачаница немају трајно решење за овај проблем.  И једна и друга страна, али и гађани и продавци стоке сагласни су са тиме да простор на коме се тренутно налази сточна пијаца не испуњава услове за то и да се она мора изместити.

sta43221
Фото: ГрачаницаОнлајн

Задатак за надлежене из Општине биће проналажење одговарајуће локације за будућу сточну пијацу, као и њено уређење.

Сточна пијаца је у Доситејеву улицу измештена 2010. године пошто су је претходне општинске власти изместиле са простора у близини манастирског зида код скретања за Сушицу.

Иницијатива коју је покренула НВО ГИОР представља део пројекта „Уредимо своју животну средину“ који је финасниран од стране Канцеларије ЕУ на Косову, а примењен од Косвске фондације за цивилно друштво.

 

И.М.