Dveri: Pozdravljamo dolazak Sergeja Lavrova

Srpski pokret Dveri pozdravlja dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova. Pozivamo Aleksandra Vučića da prestane da ispunjava naloge Brisela i Vašingtona, da prestane za prijatelje da proglašava one koji su bili najveći zagovornici ubijanja Srba – NATO, Bajeden, Bler, Klintonovi…


Na današnjoj konferenciji za novinare u Narodnoj skupštini, predsednik poslaničke grupe Dveri, Boško Obradović pozvao je Aleksandra Vučića da konačno prestane da radi u skladu sa interesima zapadnih centara moći, već da  deluje u skladu sa našim interesima i da učvršćuje i proširuje saradnju sa Ruskom Federacijom i ostalim zemljama kojima nije cilj da nas ekonomski izrabljuju i teritorijalno komadaju, koje ne vrše politički pritisak i ne mešaju se u unutrašnje stvari naše zemlje.

„Zato pozivamo Aleksandra Vučića da uradi ono što do sada nije smeo da uradi – da osoblju „Rusko-srpskog humanitarnog centra“  dodeli diplomatski imunitet, na šta imaju pravo. To je humanitarni centar koji je pomagao našim građanima u svim vanrednim situacijama, oni su hrabro spašavali  naše građane tokom poplava. Ako imunitet imaju NATO vojnici, zašto to ne bi imali i pripadnici ruskog humanitarnog centra?“ – upitao  je Obradović.

„Pozivam Aleksandra Vučića da formira posebnu Kancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom, koja je do sada toliko puta najavljivana, a on nije smeo da je formira. Imamo Kancelariju za Evropske integracije, ministra za EU i u svakom ministarstvu u Vladi ima više desetina i stotina ljudi koji rade na EU integracijama, Skupština ima Odbor za EU integracije i sve to zbog navodnog  ulaska u EU, koja se na naše oči raspada. Ono što je u našem interesu da radimo na poboljšanju ekonomske saradnje sa Rusijom, to Vučiću nije dozvoljeno. Nije dozvoljeno da u punom kapacitetu koristimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Ruskom Federacijom, a zamislite samo potencijal tog sporazuma i od kakvog je značaja za naše proizvođače mogućnost da svoje proizvode plasiraju na ogromnom ruskom tržištu“ – rekao je Obradović.

Obradović je upitao i šta je sa našim članstvom u Evroazijskoj uniji koje je bombastično najavljivano? To je sporazum o slobodnoj trgovini sa pet država Evroazijske ekonomske unije, koju čine Rusija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan. Pogledajte veličinu tog tržišta. Sav taj potencijala Srbija ne koristi, jer Vučićeve gazde to ne dozvoljavaju,  a onda nam objašnjavaju kako je EU naš najvažniji spoljnotrgovinski partner sa kojim se obavlja oko 70% spoljnotrgovinske razmene. To je tako zato što je Srbija primorana na to, nije joj dozvoljeno da se ekonomski razvija i da koristi ekonomske potencijale koji su joj na dohvat ruke.

Obradović ističe da je više nego očigledno da se ne pridaje podjednako važna pažnja ostvarivanja pune vojne neutralnosti Srbije, jer su odnosi sa NATO paktom mnogo intenzivniji nego sa ODKB-om, gde Srbija ima status posmatrača, dok sa NATO paktom ima više potvrđenih međunarodnih sporazuma i značajno veći broj vojnih vežbi nego sa armijama iz ODKB-a. ”To nije vojna neutralnost – rekao je Obradović.

„Ruska Federacija nam je uvek pomagala u najkritičnijim situacijama. Zahvaljujući Rusiji nije prošla sramna britanska deklaracija koja je imala za cilj da srpski narod proglasi za genocidan, zahvaljujući Rusiji tzv. Kosovo nije primljeno u UNESKO. Rusija stalno ističe podršku našem teritorijalnom suverenitetu i integritetu i nudi pomoć u svim sferama u kojima nam je pomoć potrebna. Rusija nas ne uslovljava, ne ucenjuje,  nije nas bombardovala i nije ubijala naše građane“ – zaključio je Obradović.

 

Informativna služba Srpskog pokreta Dveri