Јевтић: Инциденти озбиљан разлог неуспешног повратка на Косово

Фото ГрачаницаОнлајн

После пљачке једине Српкиње у селу Доњи Петрич и породице Степић у Дреновцу код Клине и паљења куће породице Вукић у Подгорцу код Kлокота, саопштењем се огласио министар за заједнице и повратак у Влади Косова, Далибор Јевтић.

Јевтић оцењује да три инцидента која су се десила за само 24 часа, као и инциденти који су се дешавали током 2016. године, суштински осликавају тренутно стање у косовском друштву и однос према повратку и положају невећинског народа на Косову. Инциденти су oзбиљан разлог неуспешног повратка и у овој години, поручује Јевтић у саопштењу Информативне службе министарства на чијем је челу.

„Инцидент у Доњем Петричу, у коме је Кати Петанић Грујић украдена живина, пљачка домаћинстава Данила и Бобана Степића у селу Дреновац код Клине и последњи инцидент у коме је запаљена кућа Станиславу Вукићу у засеоку Подгорце код Клокота, јасно говоре да повратничке породице и даље живе несигурно у местима повратка. Инцидентима се шаље порука онима који су се одлучили на повратак, да на Косову нису добродошли. Нерасветљавање оваквих случајева даје за резултат континуитет напада на повратнике и њихову имовину. Нама је, осим декларитивне подршке решавању ове појаве у друштву, потребан институциунални и систематски приступ у спречавању ширења страха и осећаја несигурности међу повратницима“, истакао је Далибор Јевтић.

Министар за повратак и заједнице у Влади Косова је напоменуо да је материјална штета надокнадива, али да није надокнадив страх који се ствара код повратника и није надокнадиво свако поновно исељавање са Косова.

„Поново ћу разговарати са општинским властима и Косовском полицијом о нападима и пљачакама повратника и тражити од њих да овакве инциденте спрече, а да се починиоци пронађу и казне“, закључио је Јевтић

Осим ова три инцидента, пре три дана, претучен је и Србин Г.П. из села Грнчар код Косовске Витине, који је пребачен на одељење интензивне неге Клиничко болничког центра у Приштини.

Директор Канцеларије за заједнице у Влади Косова, Иван Томић, обишао је Кату Петанић Грујић, у селу Доњи Петрич, након што су јој непознати лопови по шести пут покрали живину.

„Не могу они толико пута да уђу и покраду бака Кату, колико пута ми можемо да обновимо и надокнадимо штету“, рекао је том приликом Томић у Доњем Петричу, у коме је до 1999. године било четрдесетак српских кућа, а сада је ту сама Ката Грујић, која је већ зашла у осму деценију живота.

Анђелка Ћуп