Далибор Јевтић у Косовском Поморављу

Фото ГрачаницаОнлајн

Уз помоћ Министартсва за повратак и заједнице, Основна школа „Десанка Максимовић“, у селу Ајновце код Косовске Каменице, коју похађа 81 ученик, добила је нову столарију и фасаду. Тим поводом, данас је први човек тог министарства, Далибор Јевтић, обишао колектив и ученике школе.

Захваливши се на помоћи, директорка школе, Јадранка Васић, рекла је да су сада услови за рад далеко бољи и да су ученици добили топлије учионице.

„Ја, ученици и радници ове школе, свесни смо вредности улагања у образовну установу, као и колика је вредност улагања у светиње на Косову и Метохији. Никада није промашај, ако се нешто улаже у образовање, јер то значи напредак једног друштва“, истакла је Васићева са надом да ће се број деце у српским селима сваке године повећавати.

Фото ГрачаницаОнлајн

Косовски министар за заједнице и повратак је нагласио да је циљ реновирања школе, првенствено стварање бољих услова за ученике, њихова безбедност и могућност да знање стичу у чистом, здравом и пријатном окружењу.

„Драга децо, због вас смо данас овде, због вас смо покренули идеју да ову школу која је била у другачијем стању пре годину дана, средимо. Успели смо да у функцију ставимо грејање, али смо знали да то неће бити довољно и зато смо заменили столарију и средили фасаду. Због вас ћемо, драга децо, наставити да помажемо ову школу“, рекао је Јевтић, нагласивши да улагањем у школе, улажемо у будућност.

Фото ГрачаницаОнлајн

Уз богат културно уметнички програм, ученици школе у Ајновцу су се захвалили на помоћи.


Пре Ајиновца, министар Јевтић је обишао и породицу Вукић, у Подгорцу код Клокота, чија је кућа спаљена пре неколико дана.

Фото ГрачаницаОнлајн

„Ми смо им трн у оку, не желимо да продамо и зато нас пале“, рекао је Станислав Вукић, нагласивши да се никада није замерио никоме, као ни његов син, свештеник у Осојану, док његова супруга додаје: „Тешко је. По други пут нам пале кућу. Када је први пут горела, ми смо гледали, а КФОР нам није дао да приђемо. Шта да се ради?“

Далибор Јевтић је обећао да ће помоћи породици Вукић, заједно са општином Клокот:

„Свакако да ћемо наредбне године породици Вукић омогућити да имају свој кров над главом, што и јесте наш посао. На тај начин ћемо подржати упорност ових људи, који се и поред тога што су им два пута палили кућу, и даље одупиру продаји овог имања“.


Далибор Јевтић је данас био и у селу Гризиме код Косовске Каменице, у коме је седмочланој породици Ђокић средствима Министартва за заједнице и повратак изграђена кућа. Јевтић је новогодишњим пакетићима обрадовао четворо најмлађих Ђокића.

Фото ГрачаницаОнлајн

Анђелка Ћуп