Данас славимо Светог Николу Чудотворца

Данас славимо Светог Николу Чудотворца, заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара. Ово је слава коју прославља највећи број провославаца, с светац је и заштитник Русије, Србије, Црне Горе, Грчке и Македоније.

Српска православна црква и верници 19. децембра славе Светог Николу Чудотворца, једног од највећих хришћанских светитеља који важи за заштитника путника, морепловаца, рибара и сплавара.

Свети Никола је слава непроменљивог датума – 6. децембра по старом, односно 19. децембра по новом календару, на дан када је 343. године тај светитељ преминуо. Архиепископ мирликијски, Свети Никола, слави се данас у целом хришћанском свету. Заштитник је и државама Грчкој, Русији , Србији, Црној Гори и Македонији .

По броју оних који је славе, Свети Никола Чудотворац је највећа слава међу Србима, а храмовна је и манастирска слава СПЦ.  Како се верује у нашем народу, половина Срба слави Светог Николу, док друга половина иде у госте. Посвећено му је више од 600 цркава под јурисдикцијом Српске православне цркве. Како слава пада у време (тачно на половини) великог божићног поста, верници припремају искључиво рибу и другу посну храну.

Свети Никола се слави и 22. маја, у знак сећања на дан када су његове мошти 1096. године пренете из Мира у Ликији у тада православни Бари, у Италији, и положене у цркву светог Јована Претече, која је убрзо постала стециште ходочасника. Три године потом грађани Барија подигли су велелепну цркву том свецу.Том храму је доцније, у 14. веку, српски краљ Стефан Дечански слао богате прилоге и целу цркву украсио сребром у знак захвалности што му је, како је веровао, Свети Никола повратио вид.

Данас, према традицији, никако не ваља прати веш, чистити кућу и радити било какве кућне послове. Људи су га још за време његовог живота сматрали за светитеља. Моле му се немоћни, несрећни, болесни…